Această mică bombă nutrițională se încadrează în categoria „super-alimentelor” din cercurile nutriționale, un termen care descrie alimentele deosebit de dense în vitamine, minerale și alți compuși benefici. De asemenea, semințele de dovleac ar trebui incluse în orice dietă pentru că sunt bogate în grăsimi și fibre sănătoase.
Se știe deja că dovleacul este sărac în calorii și bogat în fibre. Specialiștii spun că o porție de 200 de grame de dovleac are 52 de calorii și trei grame de fibre. Astfel de alimente sunt benefice pentru digestie. Iată ce spun experții despre beneficiile consumului de dovleac, potrivit The Healthy.
Un sfert de cană de semințe de dovleac oferă aproximativ o treime din aportul recomandat de magneziu
Stephanie Roit, medic dietetician la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center subliniază că semințele de dovleac trebuie adăugate în orice dietă pentru că sunt bogate în grăsimi și fibre sănătoase pentru inimă.
„În comparație cu alte nuci și semințe, semințele de dovleac sunt foarte bogate în magneziu, fier, zinc și vitamina K”, spune ea.
Un sfert de cană de semințe de dovleac oferă aproximativ o treime din aportul recomandat de magneziu. De asemenea, oferă o cantitate mare de proteine pe bază de plante și conțin cupru și mangan.
Semințele de dovleac sunt o sursă bună de fier pe bază de plante
Puteți mânca 40 de grame de semințe de dovleac ca o gustare – și nu contează dacă sunt cumpărate din magazin sau scoase imediat din dovleac. Valoarea nutrițională nu diferă semnificativ între semințele de dovleac crude sau prăjite, explică Roit. Dacă sunt cumpărate din magazin, trebuie să fiți atenți la cantitatea de sodiu sau arome adăugate de obicei. Totuși, există persoane care nu trebuie să dea iama în semințele de dovleac.
„Cineva care are un tract digestiv sensibil poate simți un disconfort când mănâncă multe semințe de dovleac și asta din cauza conținutului lor ridicat de fibre și grăsimi sănătoase”, spune Roit.
În plus, spune ea, „semințele de dovleac sunt o sursă bună de fier pe bază de plante, care nu este absorbit la fel de bine de organism ca fierul din alimentele de origine animală”, spune Roit.
Alimentele care conțin vitamina C ajută la creșterea absorbției de către organism a acestui fier pe bază de plante. Conțin triptofan, un aminoacid care ajută la producerea unei substanțe chimice numite serotonină.
Semințele de dovleac conțin triptofan, un aminoacid care ajută la producerea unei substanțe chimice numite serotonină. Pe lângă faptul că vă face să vă simțiți bine, serotonina este, de asemenea, un jucător cheie în promovarea unui somn bun. Puterea antioxidantă a betacarotenului din dovleac acționează în a combate efectele îmbătrânirii asupra pielii și ajută la ameliorarea inflamației.
Dovleacul, recomandat pentru persoanele cu diabet zaharat
Persoanele care suferă de diabet zaharat pot consuma dovleac deoarece acesta ajută la reglarea nivelului de insulină și zahăr din sânge. De asemenea, antioxidanții alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină pot proteja de radicalii liberi. În acest mod, se reduce riscul arsurilor solare, cancerului de piele și al altor probleme de sănătate.