aceasta ocazie, ne-a acordat un interviu in exclusivitate. Capital: Cu cateva luni in urma, guvernatorii jurisdictiilor offshore s-au intalnit si au discutat problemele zonelor respective. Cu aceasta ocazie, s-a mentionat chiar posibilitatea desfiintarii acestora. Cum comentati acest lucru?
Alex Downie: Este o speculatie aberanta si, sincer, este o prostie. Guvernatorii zonelor atasate Regatului Unit (Isle of Man, Jersey si Guernsey) se intalnesc in mod regulat si discuta probleme de interes comun. Toate trei sunt democratii parlamentare cu experienta, cu economii nationale de succes, iar sectoarele financiar, bancar si de asigurari sunt bine reglementate. Isle of Man este natiunea cu cea mai veche structura parlamentara, datand de acum 1.000 de ani. Nu o sa ne desfiinteze nimeni!
Capital: Cate companii offshore sunt in Isle of Man?
Alex Downie: Daca prin offshore intelegeti companii inregistrate in Isle of Man, atunci pot spune ca sunt aproximativ 33.000. Pe langa acestea, mai sunt aproximativ 2.500 de firme, provenind din alte jurisdictii si care sunt prezente aici sub diferite forme. Acestea sunt inregistrate in Registrul pentru companii straine (Foreign Register). In ianuarie 2002, Isle of Man a devenit unul din primele centre financiare din lume care reglementeaza agentiile responsabile cu inregistrarea si administrarea companiilor offshore. Toti acesti „furnizori de servicii pentru companii” trebuie sa fie acreditati de catre Comisia de Supervizare Financiara a Insulei.
Capital: Care este procedura pentru initierea unei companii offshore in Isle of Man?
Alex Downie: Procedura este reglementata de „Legea companiilor”, datand din 1931. Pe scurt, pentru inregistrare este necesar in primul rand un Memorandum si Documentele de Asociere. Acestea vor defini, printre altele, activitatile companiei si cum va functiona aceasta. Apoi, trebuie sa mai existe cel putin doi directori si o secretara, un birou in Isle of Man si sa aiba un „furnizor de servicii” local. Taxele pentru inregistrare insumeaza 180 de lire sterline. In plus, ar mai putea aparea niste taxe de platit avocatilor sau contabililor care au oferit consultanta.
Capital: Exista companii romanesti in Isle of Man?
Alex Downie: Identitatea proprietarilor de companii nu este o informatie publica. Nu am putea spune daca sunt inregistrate companii de origine romana. Insa identitatea proprietarilor reali trebuie comunicata furnizorilor de servicii si va fi transmisa autoritatilor, la solicitarea acestora.
Capital: Ministrul controlului din Romania a declarat ca majoritatea fraudelor fiscale au originea in companiile offshore. Cum comentati acest lucru?
Alex Downie: Este o greseala sa consideri ca toate jurisdictiile offshore sunt la fel. Este o mare diferenta intre centrele offshore bune si cele proaste. Isle of Man este unul dintre cele mai bune. Multe studii ale expertilor independenti au confirmat faptul ca jurisdictia noastra coopereaza complet in combaterea fraudei fiscale, ca masurile noastre impotriva spalarii de bani se realizeaza la cele mai inalte standarde internationale. Aceste rapoarte vin de la guvernul Regatului Unit al Marii Britanii, Garda Financiara si FMI. Isle of Man a fost inclusa in cea mai buna categorie „Group 1”, si Garda Financiara din Regatul Unit a conchis ca detinem un sistem performant de masuri impotriva spalarii de bani.
Capital: In aceeasi ordine de idei, ministrul roman a spus ca va colabora cu organisme precum Scotland Yard sau CIA pentru a urmari si descoperi posibilele practici ilegale ale firmelor offshore. Este acest control realizabil?
Alex Downie: Asa cum am spus, noi deja controlam si supraveghem companiile offshore si colaboram cu alte tari pentru combaterea fraudelor fiscale. Isle of Man este recunoscut ca unul dintre cele mai atractive, dar si sigure centre pentru afaceri internationale. Nu trebuie sa fim confundati cu alte centre mai putin eficiente ca reglementare, fie offshore sau onshore. Probabil ca raspunsul este: si alte centre ar trebui sa ne urmeze exemplul!
Capital: Ce ne puteti spune referitor la nivelul taxelor?
Alex Downie: Nu suntem un „paradis fiscal” ci doar o zona cu taxe foarte mici pentru sectorul privat, de fapt majoritatea egale cu zero. Spre exemplu, in domeniile bancar si asigurari se percepe un mic impozit, dar in alte domenii nu exista deloc impozite pentru companii. Exista doar impozite platite de catre angajati. Colaboram cu institutii globale, ca de exemplu OECD, pentru a stabili noi sisteme de transfer al informatiilor intre autoritatile din domeniul fiscal.
Capital: Lipsa taxelor nu este o pierdere pentru bugetul de stat?
Alex Downie: Noi rationam astfel: nu impozitam profitul, compania il reinvesteste, angajeaza personal, iar personalul plateste impozit. Aproximativ 20-25% din acest impozit ajunge la buget. Astfel cresc si sumele atrase de noi, iar sectorul privat se dezvolta. Cred ca si tarile (foste – n.r.) candidate ar trebui sa reduca cat mai mult impozitul pe profit.
Capital: Ce anume va intereseaza in Romania?
Alex Downie: Colaborari de afaceri, in mai multe variante. Consideram ca exista o forta de munca foarte bine educata si specializata, cu aptitudini deosebite. Noi dorim sa o valorificam, fie investind direct, fie delocalizand productia pentru anumite bunuri si servicii, prin deschiderea de filiale ale companiilor noastre, fie incheind schimburi comerciale avantajoase. Fata de Romania, in alte tari in curs de dezvoltare am descoperit metode invechite de productie, lipsa motivarii si profesionalismului angajatilor. Aici lucrurile stau cu totul altfel.
Capital: In ce domenii ati observat ca romanii au performante deosebite si ati dori sa le valorificati?
Alex Downie: Instrumente optice, design in industria de incaltaminte, alte tipuri de manufactura, tehnologia informatiei. De asemenea, ar putea exista oportunitati si pentru romani sa vina pentru o scurta perioada sa invete cum se lucreaza in companiile noastre. si nu numai atat, romanii ar putea beneficia de serviciile companiilor noastre financiare si de asigurari. si investitiile romanilor sunt bine venite, iar in anumite sectoare li se pot oferi chiar stimulente pentru a-si deschide afaceri.
carte de vizita
· In prezent: Ministrul Industriei si Comertului, Isle of Man
· 1999 – 2001 ministrul Agriculturii, Pescuitului si Padurilor
· 1991-1999 membru in Parlament
· director al companiei Isle of Man Film ltd.
· In 2003 a introdus reglementari pentru un cod al yachturilor de lux
· Detine responsabilitati in domeniul dezvoltarii economice, energiei electrice si legislatiei referitoare la angajarea de forta de munca
· Colaboreaza cu diferite companii internationale si este membru al Chartered Management Institute. De 34 de ani este voluntar in cadrul serviciului de salvamar, castigand chiar cateva medalii pentru aceasta.