Dacă eşti unul dintre cei care descarcă filme şi muzică de pe internet atunci trebuie să ştii că Pirate Bay are un nou inamic finanţat de Microsoft, iar numele său este înşelător. Este vorba de Pirate Pay.

Creat de ruşi şi finanţat de americani, Pirate Pay este un startup care are ca obiectiv blocarea descărcării fişierelor protejate de drepturi de autor.

Conform Torrent Freak, Pirate Pay atacă site-urile de torrente făcând imposibilă descărcarea fişierelor.  Ideea este veche de trei ani şi a fost mai întâi gândită ca o soluţie de management a traficului pentru furnizorii de Internet.  

Microsoft a investit deja 100.000 de dolari în Pirate Pay, iar anul trecut studiourile Walt Disney şi Sony Pictures au testat serviciul.  Pirate Pay a fost pus să blocheze un anumit film şi a reuşit să oprească 45.000 de tentative de descărcare a acestuia, însă nu pe toate.

Probabil că nu va trece mult timp până când cei de la Hollywood precum şi casele de discuri vor apela la soluţia ruşilor pentru a stopa pirateria la nivel mondial.

Rata pirateriei software în România este de 64%, Rusia – 65% şi Ucraina – 86%. Rata media în UE este de 35%, iar media pe plan mondial este de 42%, conform datelor Business Software Alliance.