Zahărul, pericol uriaș pentru organism. Ce cantitate ar trebui să consumăm zilnic

zahăr

SURSA FOTO: Dreamstime

Zahărul, un pericol uriaș pentru organism. Dieta este un factor care contribuie la apariția și gestionarea diabetului, dar nu este singurul. Cercetări din toată lumea au arătat efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății, cu recomandări clare de a limita consumul acestui produs la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic al unei persoane.

Zahărul, pericol uriaș pentru organism

Zahărul, pericol uriaș pentru organism. Există multe speculații cu privire la cauza principală a diabetului, una dintre acestea fiind consumul excesiv de zahăr. Diabetul este o afecțiune medicală complexă, cauzată de o combinație de factori.

Dar excesul de zahăr singur nu este suficient pentru a duce la diabet. De exemplu, diabetul de tip 2, care reprezintă 90% până la 95% din totalul diabetului diagnosticat, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), se poate dezvolta datorită unei combinații de factori genetici și a stilului de viață.

În timp ce Asociația Americană a Diabetului observă că există o asociere între aportul crescut de băuturi dulci și diabetul de tip 2, consumul de zahăr nu provoacă diabet. Cauzalitatea și asocierea nu sunt același lucru cu corelația. Alți factori, cum ar fi mediul, genetica, istoricul medical, vârsta, rasa, activitatea fizică și stresul, joacă, de asemenea, un rol important.

Există diferite tipuri de diabet, cu diferiți factori de risc și cauze

Diabetul este un termen-umbrelă folosit pentru a descrie disfuncția metabolismului glucozei, care provoacă hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr în sânge). Acest lucru poate apărea atunci când organismul produce puțină insulină sau deloc, celulele corpului sunt rezistente la insulina pe care o produce sau o combinație a ambelor. Există diferite tipuri de diabet, cu diferiți factori de risc și cauze.

Standardele de îngrijire ale Asociației Americane de Diabet dezactivează principalele tipuri de diabet:

Diabet de tip 1

Boală autoimună în care organismul se atacă în mod eronat, ducând la insuficiență de insulină sau la lipsa totală a producției de insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să ia insulină pentru a trăi.

Prediabet

Un precursor al diabetului de tip 2, în care glicemia este ridicată, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticat diabetul. Rezistența la insulină este prezentă în prediabet, iar factorii stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și scăderea în greutate, pot inversa, întârzia sau preveni diagnosticarea diabetului de tip 2.

Diabet zaharat de tip 2

Diabet non-autoimun, diagnosticat mai des mai târziu în viață, dar care poate apărea și la copii.

Acest tip de diabet este asociat cu stilul de viață, iar asta înseamnă că obiceiurile alimentare și de activitate cresc riscul. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au adesea sindrom metabolic – un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli coronariene, diabet, accident vascular cerebral și alte boli cronice.

Pentru a fi diagnosticat cu sindrom metabolic, trebuie să aveți trei sau mai multe dintre aceste afecțiuni: talie mare, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, trigliceride crescute, glicemie crescută și colesterol HDL scăzut, conform Institutului Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui.

Diabet gestațional

Diagnosticat în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, diabetul gestațional provoacă un nivel crescut de zahăr din sânge din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii. De obicei se rezolvă odată ce copilul se naște.

Consumul de zahăr crește riscul de diabet?

Deși consumul de zahăr nu provoacă automat diabet, o dietă bogată în adaos de zaharuri, grăsimi saturate și aportul de energie în exces sunt asociate cu un risc crescut de diabet, notează Asociația Americană de Diabet. Dietele bogate în zahăr sunt asociate cu un risc crescut de exces de greutate și obezitate, boala ficatului gras non-alcoolică și sindrom metabolic.