Bucureştenii se înghesuie la dozatorul de lapte proaspăt al unei ferme din Pantelimon, pentru care plătesc mai puţin decât la hipermarket, deşi produsul este 100% natural şi ecologic.

Zootehnia românească înfruntă, pe lângă reglementările drastice impuse de Uniunea Europeană, şi concurenţa pro­ducătorilor străini, o scădere drastică a consumului, ceea ce îi împinge pe mulţi proprietari de bovine să transforme laptele în hrană pentru porci sau, chiar mai rău, să îl arunce pe câmp. În acest moment, costurile de producţie ale unei ferme zootehnice sunt aproape imposibil de acoperit. Ei bine, chiar şi în aceste condiţii, familia Petcu, proprietara societăţii Agroindustriala Pantelimon, a avut curajul de a investi în activităţi conexe care să genereze rapid lichidităţi.

Conştient de riscuri şi dificultăţi, Mihai Petcu, directorul fermei, s-a gândit că o reţea de desfacere proprie, chiar şi pentru o parte din producţie, ar putea asigura fondurile necesare pentru necesităţile zilnice ale fermei. Iar soluţia a venit chiar de la fiul său, Sorin: „De ce să mint, mi-aş dori să facem profit mare din dozatoare, dar mă mulţumesc şi cu puţin. Ideea era să îmbunătăţim un pic cash-flow-ul, fără de care este dificil de supravieţuit în zilele noastre, mai ales că plata pentru laptele predat procesatorilor întârzie din ce în ce mai mult“. După ce a studiat în Franţa şi a lucrat ca manager de performanţă industrială atât în Hexagon, cât şi în Elveţia, Sorin Petcu a revenit în ţară cu o mulţime de idei noi, pe care acum încearcă să le aplice la ferma tatălui său. Prima mişcare a fost amplasarea unei reţele informatice performante, astfel încât să cunoască zilnic situaţia producţiei şi chiar a balanţei financiare. În toamna anului trecut, a început şi demersurile pentru desfacerea directă a laptelui prin dozatoare. „În decembrie, am fost în documentare prin Elveţia şi Italia, iar în martie am dat drumul afacerii. Potenţial există, dar trebuie să fii corect şi să nu faci găinării pentru a-ţi reduce costurile“, spune Sorin Petcu, adăugând şi că dozatorul aflat în funcţiune din primăvară la fermă a costat 5.000 de euro, la care se adaugă pompa, circuitul şi încăperea din termopan în care este amplasat.

Laptele de fermă, frumos povestit

„Vrem să facem din cumpărarea laptelui o poveste“, ne-a mărturisit Sorin Petcu, justificând astfel motivul pentru care, pe lângă dozator, familia sa a construit lângă fermă şi un spaţiu de recreere, unde copiii se pot juca, pot privi sau hrăni viţei, ponei, găini şi gâşte, în timp ce adulţii se odihnesc la umbră.

„Am făcut echipă bună cu cumnatul meu şi cu tata şi ne dorim să dezvoltăm această locaţie. Vrem ca oamenii să vină să cumpere lapte direct de la noi, dar şi să vadă animalele de aproape. Sunt mulţi copii care cred că laptele vine de la supermarket. Investiţiile în dozator şi în spaţiul de relaxare ar trebui să se ajute una pe cealaltă: cei care vin să cumpere lapte trec vrând-nevrând pe lângă animale şi văd astfel că nu îi păcălim când spunem că laptele nostru este 100% natural. Asta ne va diferenţia de concurenţă. Abia apoi avem în vedere extinderea“.

Eu cred că este o idee viabilă mai ales pe termen lung, dacă avem în vedere că tot mai mulţi români sunt interesaţi de produsele ecologice.
Sorin Petcu, Agroindustriala Pantelimon

400 de litri este cantitatea medie zilnică de lapte livrată cu ajutorul dozatorului de la ferma din Pantelimon. La sfârşit de săptămână, se poate ajunge şi la 500-600 de litri pe zi

Calitatea aduce profitul

COSTURI Investiţiile pentru un singur do­zator de capacitate redusă sunt de mini­­mum 5.000 de euro. La acestea se adaugă sistemele de pompare a laptelui, cele de cu­răţare şi incinta. În total, circa 10.000 de euro. Încă vreo 20.000 de euro sunt necesare pentru achiziţionarea unui vehicul frigorific. Cu cât amplasamentul dozatorului este mai departe de sursa de lapte (ferma), cu atât costurile de operare se majorează.

BENEFICII Experienţa familiei Petcu demon­strează că investiţia de 10.000 de euro poate fi recuperată în circa şase-opt luni. O activitate mai extinsă şi mai profitabilă implică, în opinia lui Sorin Petcu, cheltuirea a peste 80.000 de euro pentru dozatoare, maşini frigorifice, pompe, an­gajaţi etc. Recuperarea investiţiei şi trecerea pe profit este, în acest caz, mai complicată, însă beneficiile lunare se ma­jorează substanţial.