Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial: „Medicii și asistenții noștri sunt lăudați în întreaga lume”

Pe data de 1 și 2 octombrie 2024 a avut loc cea de-a 13-a ediție a evenimentului Aspen Healthcare Summit. Anul acesta, obiectivul major a fost modelarea viitorului domeniului sănătății în România. Acest eveniment este "superstarul" Programului Aspen Institute România pentru sănătate și calitatea vieții. Specialiști medicali din toată lumea, cercetători, experți în domeniul sănătății și lideri din industriile farmaceutice și de tehnologie a sănătății s-au reunit în cadrul Summit-ului pentru a discuta despre oportunitățile și provocările din sistemul de sănătate român.

Tema din acest an s-a concentrat pe beneficiile investiției în sănătatea publică. De asemenea, a fost subliniată și nevoia urgentă de a finanța atât asistența medicală universală, cât și inovarea în domeniul sănătății. Un alt obiectiv major care a fost discutat este medicina preventivă.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată în întregime acestui subiect. Printre speakerii din primul panel, s-a aflat și Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial.

Inovația și medicina preventivă

Prima zi a evenimentului, desfășurată pe 1 octombrie, a pus în evidență efectele uimitoare ale inovației în medicina preventivă. Tehnologia medicală avansează rapid. Inteligența artificială (AI), telemedicina, genomica și dispozitivele portabile revoluționează întreaga practică medicală.

Aceste unelte modifică modul în care personalul medical oferă asistență. Spre exemplu, cu ajutorul lor, pot fi detectate în mod timpuriu și gestionate bolile cronice. Panelul a discutat implementarea acestor unelte în România, arătând beneficiile pe care acestea le pot oferi.

Primul panel a avut mai mulți speakeri distinși. Dr. Diana Loreta Păun a deschis discuția, punând accent pe relația dintre sănătate și productivitatea poporului.

„Un popor sănătos înseamnă un popor productiv. Acesta este scopul tuturor celor care avem un rol în medicină: binele populației”, a remarcat consilierul prezidențial.

Ea a vorbit, de asemenea, despre  oportunitatea pe care o prezintă studiile clinice. Acestea au multiple beneficii nu numai pentru pacienți, ci și pentru centrele medicale.

„Studiile clinice sunt o oportunitate pentru pacient deoarece acesta beneficiază de tratamente noi, inovatoare. Studiile clinice sunt o oportunitate și pentru centrul medical, din punct de vedere al veniturilor.”

Perspectivele experților

Dr. Diana Loreta Păun a subliniat și atuurile principale pe care le are România în domeniul sănătății.

“Costurile în ceea ce ține de sănătate sunt mai mici în România, în comparație cu alte țări din UE. În plus, avem și resurse umane de calitate. Medicii și asistenții noștri sunt lăudați în întreaga lume”, a declarat ea.

Doamna profesor Păun a încheiat discursul său menționând necesitatea existenței parteneriatelor între industria farmaceutică, universități, spitale și pacienți. Ea a susținut că această colaborare este esențială pentru ca România să îmbrățișeze inovația în domeniul sănătății.

Nikola Dabic, Senior Country Manager pentru România și Moldova la Medtronic, a deschis un alt subiect de discuție. El a evidențiat rolul pe care AI a început să-l joace în domenii precum radiologia.

„Radiologia este unul dintre domeniile în care AI a făcut o diferență semnificativă”, a declarat el.

Cu siguranță mulți dintre noi am auzit sau ne-am pus întrebarea “oare AI va înlocui forța de muncă umană?” Ei bine, Nikola Dabic ne-a asigurat ca AI nu va înlocui omul în totalitate niciodată, ci va servi mai degrabă ca o unealtă de asistență.

“Inteligența artificială oferă mult ajutor în ceea ce ține de prevenție și diagnostic. Însă există și partea de acțiune și judecata… Iar pe acestea nu le va putea înlocui tehnologia. Asta îi va ține pe medici mereu în spitale, aproape de pacienți”, a explicat el.

Printre membrii panelului a fost și Ștefan Strilciuc, director la Centrul de Cercetare pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională, și George Haber, expert în inteligență artificială și antreprenor. Aceștia au discutat despre importanța cercetării genomice și impactul pe care îl poate avea AI asupra asistenței medicale personalizate.