Clinica Trident a organizat un eveniment educativ cu o notă sezonieră, tematica fiind legată de Halloween. La eveniment au fost prezente mai multe persoane, inclusiv pacienți ai clinicii și câțiva invitați speciali, printre care și Larisa Iordache, Amalia Enache, Bernadette Szocs și Beatrice Olaru. Participanților li s-a oferit ocazia să se educe cu privire la sănătatea orală, într-o manieră relaxată și distractivă.
Acest eveniment face parte din seria educațională „Smart People & Time” a Clinicii Trident. Aceasta are ca scop să facă informațiile despre sănătatea orală accesibile și captivante pentru pacienți. „Toți cei din conducerea Trident suntem implicați în organizarea cursurilor. Facem parte din Societatea de Stomatologie Estetică din România și din Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Așadar suntem foarte implicați în educație. Vrem să ajungem la pacienții noștri explicând lucruri care pot fi foarte științifice, într-un mod foarte relaxat, pe înțelesul tuturor”, a spus Dr. Florin Lăzărescu, fondatorul Clinicii Trident.
Regulile esteticii în stomatologie
Seara a inclus o serie de prezentări ținute de specialiștii stomatologici ai Clinicii Trident. Prima prezentare a fost susținută de Dr. Florin Lăzărescu. El a explicat că estetica dentară ar trebui să îmbunătățească, nu să modifice, aspectul natural al unei persoane. „Totuși, nu ar trebui să urmărim perfecțiunea, deoarece studiile ne arată că anumite lucruri nu sunt perceptibile decât dacă se abat mult de la natural”.
Totodată, el ne-a avertizat și de faptul că intervențiile stomatologice ar trebui să vizeze și să păstreze cât mai mult din dantura naturală a pacientului. „Cu cât se ia mai puțin din dintele lui, cu atât rezultatul va fi mai bun pe termen lung. Mulți pacienți, când au un dinte strâmb, vin la noi și vor să-l șlefuim și să-l îmbrăcăm. Acest lucru este în detrimentul lui”, a explicat Dr. Florin Lăzărescu.
Un zâmbet estetic, a remarcat el, îmbunătățește atât eul exterior, cât și cel interior, stimulând încrederea și deschiderea pacienților. „Un zâmbet estetic nu numai că îmbunătățește frumusețea exterioară a pacienților, ci și pe cea interioară, pentru că le permite să fie mai comunicativi, mai deschiși și mai încrezători”, a adăugat el.
Importanța prevenției în sănătatea orală a copiilor
Un alt subiect, intitulat „De ce ar trebui să vă fie frică de carii, nu de stomatolog”, a risipit temerile legate de vizitele la stomatolog, subliniind importanța îngrijirii preventive, chiar din primele luni de viață. Prezentarea a fost susținută de Dr. Elena Oprea, specialist în pedodonție, și a evidențiat obiceiurile esențiale de igienă orală pentru copii.
“Igiena dentară a copiilor începe în primele luni de viață. Practic spălăm copii pe dinți înainte să aibă dinți”, a spus ea. Dr. Elena Oprea ne-a informat că în primele luni de viață ale bebelușului, pentru a evita formarea cariilor de biberon – care sunt cauzate de laptele care rămâne mult timp în zona dinților – părinții pot folosi șervețele umede cu xylitol. Ea a subliniat, în continuare, importanța pastei de dinți cu fluor pentru copiii de peste trei ani, contracarând concepțiile greșite despre fluor. „“Probabil ați auzit că fluorul este toxic. Doar în SUA este această problemă pentru că acolo au adăugat fluor în apă și în foarte multe alimente. Cantitatea din pasta de dinți nu ne afectează organismul în niciun fel”, i-a asigurat ea pe participanți.
Pentru participanții mai tineri, evenimentul a pus la dispoziție o serie de activități tematice de Halloween. Acestea au fost menite să facă învățarea despre sănătatea orală distractivă și interactivă. Copiii s-au bucurat de jocuri axate pe prevenirea cariilor, ateliere creative, pictură pe față și o vânătoare de comori de Halloween. Aceste activități demonstrează faptul că evenimentul a fost conceput să fie atât educațional, cât și distractiv.
Igienizările profesionale ne scapă de boli parodontale
Dr. Mariana Cărămidă, expert în parodontologie, a discutat despre prevenirea bolilor parodontale. Ea a precizat că aceste boli pot apărea și în rândul tinerilor fără a da simptome. „Formele de boala parodontala la tineri se pot dezvolta fără a da simptome. De aceea, recomandăm controale regulate la medic pentru a verifica starea de sănătate atât a dinților, cât și a gingiilor”, a sfătuit ea. Dr. Mariana Cărămidă a subliniat rolul important al curățărilor profesionale în controlul răspândirii bolilor gingivale. „Boala parodontală este cauzată de bacterii care tind să se înmulțească excesiv în gingii, atunci când tartrul rămâne pe dinții noștri mult timp. Putem controla progresia bolii parodontale prin curățări profesionale”, a spus ea.
Un studiu recent realizat la inițiativa CMSR, cu sprijinul Ministerului Sănătății arată că România este pe penultimul loc în UE în ceea ce privește consultațiile stomatologice, cu o medie anuală de 0,3 per capita, față de 0,9, media europeană. Frecvența scăzută a consultațiilor la medicul stomatolog duce la identificarea tardivă a problemelor de sănătate orală și la costuri crescute de tratament.
Studiul a demonstrat, de asemenea, că 70% din adulții și adolescenții din România consideră că sănătatea orală este foarte importantă pentru ei. Cu toate acestea, peste două treimi dintre români au cel puțin o afecțiune orală. Mai mult, doar 44% din populație a fost la un control de rutină în ultimul an. Totodată, doar 32% dintre adulți beneficiază de servicii decontate de CNAS, iar 35% dintre respondenți se consideră puțin informați în ceea ce privește sănătatea orală. Aceste cifre subliniază importanța implicării atât a autorităților cât și a profesioniștilor în educație, prevenție și accesibilitatea serviciilor stomatologice.
O clinică de stomatologie completă
Trident Clinic, înființată în urmă cu două decenii, a devenit lider în peisajul stomatologic al Bucureștiului. Trident Clinic are acum două locații de ultimă generație în București, Clinica Cotroceni și Clinica Herăstrău. De la începuturile sale, Trident Cotroceni s-a concentrat pe furnizarea unei game complete de servicii stomatologice sub un singur acoperiș. De la ortodonție la implantologie, chirurgie, și pedodonție, clinica oferă pacienților o gamă completă de servicii, asigurându-se că aceștia pot găsi tot ce au nevoie într-o singură locație.
Fondatorul Florin Lăzărescu a spus că locația din Cotroceni a fost concepută ca o unitate completă, centrată pe pacient. Întreaga clădire a fost construită de echipa Trident, iar investiția inițială a fost de 3 milioane de euro. „Avem 12 scaune, deci 12 unități de lucru. Dispunem de sală de operație la standarde spitalicești, cu posibilitate de a face anestezie generală. Avem toate secțiile în clinică. Inclusiv parcare subterana. Totul a fost gândit astfel încât pacientul să fie cât mai confortabil posibil și să nu fie nevoit să călătorească mult.”
Evenimentul de Halloween al Clinicii Trident a adus comunitatea într-un cadru care promovează atât sănătatea, cât și fericirea. Seara a combinat o serie de activități distractive cu sfaturi de la experți și educație pe înțelesul tuturor. Astfel, Clinica Trident a demonstrat încă o dată de ce este unul dintre cei mai respectați și inovatori furnizori de servicii dentare din București.