Topul Capital reunește cei mai influenți actori din sistemul medical românesc, provenind din diverse sectoare. Printre categoriile incluse se regăsesc: Educație și Cercetare, Spitale Publice, Spitale Private, Producție și Servicii Medicale, Retail Pharma.

Care credeți că ar fi momentul esențial care v-a marcat carieră?

Privind restrospectiv cred că este foarte dificil să pot alege un moment singular pe care să-l descriu drept definitoriu pentru întreaga mea carieră medicală. Am trăit multe clipe care m-au marcat, format și până la urmă “modelat” în omul care sunt astăzi. Dar acesta este un adevăr general valabil pentru toți oamenii cred…

Dar dacă ar fi să izolăm elementele care s-au păstrat relativ constante pentru toate aceste clipe ar trebui să menționez faptul că toate au în comun strânsa relație cu cazurile dificile, din diverse puncte de vedere, pe care le-am avut de-a lungul timpului. Cazuri de tipul celor care nu doar că te consumă, dar te și obligă să “creșți” și să te ridici la nivelul pe care situația acută ți-l cere sau chiar impune. Când tratezi un om devii o parte activă. În unele momente devii poate chiar cea mai importantă entitate din trăirea suferinței lui. Este esențială îmbinarea cunoștințelor medicale actualizate și corect aplicate cu empatia și emoția umană a înțelegerii celuilalt.

O întrebare ceva mai neobișnuită: ce înseamnă viața pentru dumneavoastră?

Probabil că tipul asta de întrebare poate să primească la fel de multe răspunsuri cu numărul celor întrebați. N-aș încerca să filosofez prea mult. Nu cred că ar face obiectul acestui “interviu”. Pentru mine viața înseamnă o succesiune de trăiri, a căror intensitate se tratează subiectiv și care crește sau scade în funcție de apropierea noastră vis-a-vis de clipe, clipe de care ne “agățăm” împreună cu oamenii pe care îi iubim și care trăiesc acest “vis” alături de noi. Un drum lung și fericit alături de cei pe care îi iubim cred că este modul în care aș descrie o viață fericită.

Care credeți că este responsabilitatea ce vă revine odată expertiză pe care nimeni nu vi-o poate contesta?

Ceea ce vă pot spune legat de trăirea vieții mele profesionale este faptul că actul încrederii acordate de către un pacient medicului său reprezintă unul dintre cele mai mari gesturi de responsabilizare și de încredere realizat între oameni. Acesta trebuie respectat și tratat corespunzător. Acest “transfer” al încrederii interumane nu doar că înnobilează medicul, dar îl și responsabilizează peste măsură. Nu există nimic mai presus decât viața, a noastră sau a celor din jurul nostru. Încrederea pacientului trebuie să se câștige, mențină și mai ales merite prin-un set de valori umane. Fără acestea actul medical nu ar trebui să fie practicat.

Pe plan global, societatea omenească nu este tocmai la apogeul său științific, cum vedeți lumea peste 10 ani?

Că și societate umană suntem departe de a ne atinge etapă de platou a evoluției. Progresul acesteia nu este unul liniar. Progresul făcut în ultimele decenii este unul cu o creștere exponențială. Depășește cu ușurință evoluția cumulată a ultimelor secole. Tehnologia devine o parte tot mai activă a vieților noastre. Implică tot mai multe domenii de activitate, domeniul medical fiind printre cele care “suferă” schimbări dramatice, poate chiar radicale.

Medicină personalizată, controlarea corectă a inteligenței artificiale cu implementarea acesteia pentru diagnosticarea paraclinică și pentru protocoalele chirurgicale robotice precum și creșterea nivelului de accesibilitate a serviciilor medicale pentru un procent tot mai mare al populației cred că reprezintă doar unele din formele pe care lumea medicală le va descrie în 10 ani de acum în colo. Dar cum filmele SF ale anilor 80’-90’ au devenit o realitate contemporană mult mai precoce decât ar fi estimat oricine, cine poate spune până la urmă cum va arată societatea viitorului ? Sper doar să ne putem adapta corespunzător și să nu pierdem din lucrurile care ne definesc că oameni.

Care sunt principalele calități necesare unui tânăr care ar dori să vă urmeze exemplul?

Cel mai bun răspuns legat de calitățile noastre este acela care vine de la persoanele din jurul nostru, nu de la noi înșine. Din această cauză găsesc dificil răspunsul la această întrebare. Dacă totuși ar trebui să ofer un răspuns concret, personal consider faptul că procesul general al evoluției personale umane este unul circular, ciclic. Atunci când se ating “culmile” cele mai înalte ale emancipării cognitive sau științifice omul trebuie să se reîntoarcă la valorile de unde a plecat. Trebuie să regăsească astfel modestia, simplitatea și bunătatea, fără de care performanța este doar un proces insipid și fad. Cred că dorința de muncă, sacrificiul, empatia și mai ales modestia sunt valorile pe care mi-aș dori să le văd la tinerii care urmează sau doresc să urmeze o carieră medicală.

Care este cel mai important lucru pe care l-ați desprins din experiența dumneavoastră de până acum?

Cred cu tărie că odată cu experiența profesională ar trebui să vină și convingerea că fiecare caz medical pe care îl întâlnim reprezintă o persoană. Nu este doar o însușire de acuze sau simptome. Am ajuns la concluzia că nu există cazuri ușoare, prin simplul fapt că nu există oameni simpli. Nu poate fi contestat faptul că unele provocări sunt mai mari decât altele. Atitudinea cu care tu ca medic trebuie să le abordezi nu trebuie să difere câtuși de puțin.

Probabil că toți putem simpatiza cu ideea cum că atunci când noi sau cineva drag nouă are o suferință, fie ea cât de mică, această devine un colos care ne macină și ne consumă în mod irațional provocând o durere psihică care o dublează și de multe ori chiar întrece pe cea fizică. Problema fiecărui pacient este “cea mai mare și importantă” pentru acesta. Din cauza aceasta ar trebui tratată și de către medicul său, cu seriozitate, empatie și profesionalism. Nu există cazuri ușoare. Sunt multe lucruri care din păcate nu se află sub controlul nostru că medici. Atitudinea atentă, meticuloasă și empatică rămâne drept soluția pe care o avem în lupta cu complicațiile, neprevăzutul sau neșansa.

Care considerați că ar fi cea mai urgentă măsură pe care ar trebui să o adopte statul?

În esență probabil că cea mai importantă reformă medicală care să producă un impact cât mai vizibil populațional ar fi regândirea sistemului de asigurări de sănătate, eliminarea inechităților dintre sistemul medical de stat și cel privat. Astfel, va fi oferită pacienților contribuabili și plătitori de anumite taxe și impozite o plajă mai variată, mai competitivă și mai performantă de servicii medicale.