Schimbarea locatiei de la Sighisoara la Snagov a creat batai de cap suplimentare Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS), societatea care administreaza proiectul. Desi schimbarea locatiei a fost hotarata cu multe luni in urma si a atras dupa sine retragerea Consiliului Local Sighisoara dintre actionari, din punct de vedere legal nu s-a modificat nimic. Din motive diverse, cum ar fi mutarea Registrului Comertului in alt sediu sau refuzul primarului din Sighisoara de a vota anumite decizii din AGA, Consiliul Local a ramas, cel putin pe hartie, actionarul principal, cu o cota de 85%. Schimbarea locatiei a avut ca efect secundar si dorinta de a se retrage a altor persoane juridice, care au cumparat actiuni la oferta de subscriptie publica din primavara anului trecut, precum si a unor persoane fizice care pur si simplu nu au inteles despre ce este vorba, crezand ca au cumparat actiuni la BCR, care a derulat emisiunea de actiuni.
Asadar, la urmatoarea AGA, preconizata sa aiba loc la jumatatea acestei luni, se va vedea cine se va retrage, cu cat se va diminua capitalul social si cum se vor majora cotele de actiuni ale celor ramasi in joc. Astfel, se estimeaza ca retragerile persoanelor fizice si juridice se vor situa la 780 milioane lei – estimare facuta in urma cererilor de pana acum. La aceasta se adauga terenul de la Sighisoara, cu o suprafata de 120 hectare, evaluat la 620 miliarde lei. Aceste sume se pot scadea din capitalul social initial de 600 miliarde lei, majorat dupa emisiunea de actiuni la aproximativ 720 de miliarde lei sau – in functie de decizia AGA – actiunile retrase pot fi scoase la vanzare in termen de maximum un an. Dupa retragerea Consiliului, Dracula Parc devine – cel putin teoretic – un proiect privat, rolul Ministerului Turismului rezumandu-se la promovarea sa. Cine va fi actionarul majoritar, cel care va decide soarta parcului? Nu se va sti decat dupa listarea actiunilor la Bursa, cand actionarii vor putea sa-si majoreze cotele. Nici una din companiile internationale – Brau Union si Coca-Cola HBC – care detin actiuni si a caror prezenta ar putea sa atraga investitori straini nu
s-a aratat interesata sa-si majoreze cota de actiuni. Brau Union Romania a investit 15 miliarde lei in 0,2% din actiunile Dracula Parc, in schimbul obtinerii dreptului exclusiv de a-si face publicitate si de a-si distribui marcile de bere in zona parcului. „In ce priveste schimbarea locatiei de la Sighisoara la Snagov, putem spune ca pentru noi important si interesant este proiectul. Studiul de fezabilitate incheiat recent arata ca Snagov este cea mai potrivita locatie, prin urmare asteptam demararea lucrarilor, estimata pentru sfarsitul acestui an. Pe noi nu ne intereseaza sa ne majoram cota de actiuni, ci sa distribuim marcile noastre de bere in parc”, precizeaza Iosefina Frolu, PR manager la Brau Union.
Un alt actionar, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), care a cumparat actiuni in valoare de 100 milioane lei, afirma – prin vocea presedintelui Cornel Gaina – ca „era mai bine sa se faca la Sighisoara. Este vorba de o mutare politica, avand in vedere faptul ca zona se va dezvolta pe o raza de aproape 100 de kilometri in jur. Este posibil sa ne vindem actiunile, dupa cotarea lor la Bursa”.
Actuala locatie, stabilita undeva in comuna Snagov, pe un teren care apartine Regiei Protocolului de Stat (RAPPS), nu a fost facuta publica tocmai pentru a impiedica cresterea pretului spatiilor din jur. Deocamdata, FDTS cauta o forma de asociere cu RAPPS si incearca sa convinga Primaria din Snagov sa se implice financiar in acest proiect, avand in vedere efectele economice pozitive pe care le va genera parcul.
Disneyland Paris sau cum nu trebuie sa fie un parc de distractii
Euro Disney a pierdut 1,3 milioane de vizitatori anul trecut, iar numarul intrarilor a scazut de la 12,2 milioane in 2001 la 10,9 milioane anul trecut. In aceste conditii, s-a vazut nevoit sa-si revizuiasca previziunile financiare si sa anunte pierderi de 33,1 milioane euro in 2002. A fost primul an de pierderi dupa 1994, in contextul unei cifre de afaceri care a depasit cu putin un miliard de euro. In decursul unui an, pretul unei actiuni Euro Disney
s-a redus la jumatate, o actiune ajungand acum sa valoreze doar 0,5 euro, in comparatie cu 12,5 euro, valoarea unei actiuni in 1989, cand Euro Disney a fost listat pe Bursa.
Creata in 1987 pentru a construi si gestiona o zona imensa de agrement ce se intinde pe aproape 2000 de hectare, societatea Euro Disney a avut de la bun inceput probleme financiare. Conform contractului, ea trebuia sa verse in fiecare an 7% din cifra de afaceri (10% din intrari, 5% din vanzarea de suveniruri, 5% din incasarile restaurantelor etc.) catre The Walt Disney Company din SUA, care detine 39% din capital, procentaj primit de la Euro Disney in schimbul dreptului de a utiliza personajele create de unchiul Walt. Insa Euro Disney n-a reusit sa-si respecte angajamentul: indatorata pana in gat (datoriile atingeau 2,1 miliarde euro la 1 octombrie 2002), societatea nu a platit nici un ban companiei americane in intervalul 1994-1998. Mai mult, nici actionarilor nu a putut sa le achite decat jumatate din sumele cuvenite, adica 35,5 milioane euro in 2002.
Agathon – cele mai contradictorii declaratii
23 februarie 2002 – „O sa le dau o veste proasta celor care incearca sa opreasca realizarea acestui proiect: proiectul continua, iar aceasta este o decizie irevocabila”
3 aprilie 2002 – „Lucrarile efective de constructie a parcului vor incepe in momentul in care pe biroul Fondului pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara vor exista toate avizele necesare. Apreciez ca acest lucru se va intampla in maximum o luna si jumatate.”
4 iunie 2003 – „Noul proiect Dracula este mult mai amplu si mai spectaculos decat cel de la Sighisoara. Studiul realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers propune mai multe variante de parc, valoarea investitiilor necesare pentru amenajarea lui variind de la o situatie la alta. Pana la urma, investitorii sunt cei care vor selecta varianta de proiect pe baza careia se va amenaja parcul”.