BCE a lansat deja un program de refinanţare pe termen lung, iar luna trecută a început să achiziţioneze obligaţiuni garantate cu active. Pieţele financiare fac însă presiuni asupra BCE pentru ca instituţia să adopte măsuri suplimentare, în special un program de relaxare cantitativă care să includă şi achiziţii de obligaţiuni suverane.
'Consiliul guvernatorilor a cerut echipelor BCE şi comitetelor adecvate din Eurosistem să se asigure că sunt pregătite să implementeze noi măsuri dacă va fi nevoie', a declarat Mario Draghi în conferinţa de presă de după reuniunea lunară de politică monetară. Draghi a repetat că guvernatorii BCE sunt unanimi în hotărârea de a utiliza şi alte instrumente neconvenţionale, dacă va fi nevoie.
De asemenea, Mario Draghi a spus că nu există diviziuni în rândul consiliului guvernatorilor, pe fondul speculaţiilor apărute în presă cu privire la existenţa unor nemulţumiri legate de stilul de conducere al lui Draghi. 'Este relativ normal să nu fim întru-totul de acord cu privire la unele lucruri. Însă atunci când avem diferenţe de opinii nu există o linie de departajare între nord şi sud' a spus Mario Draghi.
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul record de 0,05%. De asemenea, BCE a decis, joi, să menţină nemodificată şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum şi dobânda la depozite, la minus 0,20%.
SURSA: Agerpres