"Incertitudinile politice vor persista, probabil, în anul 2017. Dar rămânem încrezători că relansarea economică, impulsionată de politica noastră monetară, va continua", afirmă preşedintele BCE. 

În ceea ce priveşte anul 2016, Mario Draghi crede că a fost unul bun pentru BCE, care a reuşit să evite deflaţia şi a susţinut relansarea economică din zona euro. 

"Deşi începutul acestei perioade a fost marcat de incertitudini economice, la sfârşitul anului economia era aşezată pe cele mai solide baze de la declanşarea crizei financiare", susţine Draghi. 

În luna martie a anului trecut, BCE a reacţionat la inflaţia extrem de scăzută prin majorarea programului de achiziţii de obligaţiuni, scăderea ratei dobânzilor şi acordarea de credite cu dobânzi reduse băncilor. Intenţia BCE era să injecteze bani în sistemul financiar şi economia reală, pentru ca firmele şi gospodăriile să se împrumute mai uşor pentru cheltuieli şi investiţii, ceea ce ar fi alimentat creşterea economică şi inflaţia. În luna decembrie a anului trecut, economia zonei euro era suficient de sănătoasă pentru ca BCE să înceapă să îşi reducă achiziţiile de obligaţiuni de la pragul de 80 miliarde de euro pe lună stabilit în martie la 60 de miliarde de euro. 

În lunile următoare, BCE ar urma să ia o decizie cu privire la o diminuare a programului său de relaxare cantitativă, în condiţiile în care unele state membre, în special Germania, principala economie europeană, cer o normalizare a politicii monetare a BCE. 

În raportul anual publicat luni, Mario Draghi nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la viitorul politicii monetare a BCE, repetând doar că Banca Centrală Europeană va veghea la stabilitatea preţurilor în zona euro, în conformitate cu mandatul său. 

AGERPRES