În schimb, BCE nu a confirmat o extindere a programului său de achiziţii de active, în valoare de 80 de miliarde de euro pe lună, reafirmând că acesta va continua cel puţin până în luna martie a anului viitor.
"Consiliul guvernatorilor a cerut comisiilor relevante să evalueze opţiunile care permit o bună derulare a programului de achiziţii", a declarat Mario Draghi, la conferinţa de presă tradiţională de după reuniunea de politică monetară.
După 18 luni consecutive de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale în ideea de a stimula economia şi a creşte inflaţia, BCE a ajuns să deţină obligaţiuni în valoare de 1.000 de miliarde de euro dar cu toate acestea preţurile înregistrează o creştere de doar 0,2%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Analiştii sunt de părere că o prelungire a programului de achiziţii ar fi o decizie controversată deoarece riscă să ajungă în situaţia în care nu vor mai exista obligaţiuni eligibile de cumpărat. Opţiunile ar fi relaxarea regulilor care interzic BCE să cumpere titluri cu un randament inferior dobânzii la depozite practicate chiar de BCE (minus 0,40%), prelungirea maturităţii obligaţiunilor eligibile de la 20 până la 30 de ani precum şi extinderea tipului de active pe care le cumpără pentru a include obligaţiuni emise de bănci, credite neperformante şi într-un scenariu extrem chiar şi acţiuni.
SURSA: Agerpres