Dragnea a susţinut că pentru o dezvoltare economică sănătoasă, este nevoie ca mediul de afaceri din România să devină din ce în ce mai puternic, mai stabil şi cu încredere foarte mare în viitor şi cu dorinţa de a investi şi mai mult în ţara noastră.
‘Vor continua acţiunile de combatere a contrabandei, acţiunile de combatere a evaziunii fiscale, dar aici vreau să fac o paranteză – eu cred că legislaţia în ceea ce priveşte evaziunea fiscală din România este proastă şi creează posibilitatea pentru orice instituţie de control să poată acuza pe orice om de afaceri din România de evaziune fiscală. Este atât de complicată, atât de periculos gândită şi redactată, încât orice om de afaceri din România, în această secundă, poate fi acuzat de evaziune fiscală. (…) Într-o perioadă relativ scurtă să venim cu nişte propuneri serioase de schimbare a acestei legislaţii pentru ca oamenii de afaceri din România să ştie un lucru foarte simplu: că dacă sunt cinstiţi, n-au nicio problemă, iar dacă sunt necinstiţi, pot avea o problemă. Dar să nu mai fie în situaţia în care n-au de unde să ştie dacă nu cumva cineva, a doua zi, vine şi te acuză de evaziune fiscală, el fiind convins că nu este în această situaţie’, a declarat preşedintele PSD.
Potrivit acestuia, ‘sunt mulţi oameni de afaceri români care au început să caute să-şi vândă afaceri în România, pentru că vor să plece de aici de frică’.
‘Trebuie să o spunem foarte deschis: nu asta este România pe care noi am gândit-o, nu ăsta este mediul de afaceri pe care l-am gândit. Noi avem o cu totul şi cu totul altă abordare şi vrem să existe într-adevăr un parteneriat serios, real şi cinstit între autorităţile publice şi mediul de afaceri’, a menţionat Dragnea.
La finalul evenimentului, Liviu Dragnea a precizat că schimbarea legislaţiei referitoare la evaziunea fiscală se discută ‘de ceva timp’ în coaliţia de guvernare.
‘Discutăm de ceva timp, am discutat şi în coaliţie, am discutat şi în partid, s-a discutat şi în Guvern, s-a discutat şi cu oamenii de afaceri în diverse întâlniri, s-a discutat chiar şi cu CSM, pentru că trebuie limpezită, trebuie clarificată legislaţia în acest domeniu, pentru că aşa cum este azi, nu este clară şi orice legislaţie care nu este clară este interpretată – asta e tradiţia în România – de către instituţiile de control în defavoarea celui controlat’, a afirmat liderul PSD.
El a arătat că discuţiile au vizat atingerea ‘obiectivelor principale’, anume ca legislaţia să fie clară.
‘Să nu uităm dorinţa şi principiul la care noi ţinem foarte mult, principiul prevenirii, să nu se aibă în vedere neapărat închiderea firmelor respective sau, bineînţeles, cum s-a tot întâmplat în România, să fie băgaţi la închisoare cât mai mulţi oameni de afaceri. Şi pentru firme să fie foarte clar care este zona de evaziune fiscală şi care este zona de neevaziune fiscală, pentru că acum lucrurile nu sunt clare şi rămâne această decizie la latitudinea inspectorului fiscal, care nu este foarte sigur şi care spune ‘nu sunt foarte sigur, dar rezolvă cu procurorul’. (…) Iar oamenii de afaceri, în loc să producă profit, locuri de muncă şi creştere economică în România, sunt foarte preocupaţi de aceste controale pe baza unei legislaţii neclare. Ne interesează foarte mult, de asemenea, ca în aceste situaţii să se stabilească şi modalitatea prin care ţinta principală să fie recuperarea banilor, nu neapărat omorârea sursei de venit şi de creştere economică pentru România’, a detaliat Liviu Dragnea.
El a susţinut că, pe actuala legislaţie, ‘orice firmă poate fi acuzată de spălare de bani’.
Referindu-se la varianta propusă de CSM, Dragnea a arătat că i se pare un pas important: ‘Ceea ce mi se pare foarte important este că din ce în ce mai multe instituţii înţeleg să iasă din abordarea tenebroasă şi întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani şi să ne îndreptăm către o abordare pozitivă, corectă şi sănătoasă, având în vedere creşterea şi dezvoltarea acestei ţări’. AGERPRES