Cea mai aşteptată sentinţă a anului este aşteptată mâine şi trebuie să vină de la Curtea Constituţională. Este vorba despre conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe tema completelor specializate de 3 judecători, sesizarea fiind făcută de Florin Iordache. Speranţele lui Liviu Dragnea de a scăpa de o posibilă condamnare în dosarul „Angajări fictive” stau în decizia care se va da mâine.
Dezbaterile în acest caz au început astăzi, dar Curtea Constituţională (CCR) a amânat pentru 24 de ore deliberările după ce judecătorul raportor pe această speţă, Petre Lăzăroiu, a invocat motive de sănătate. Acesta urmează să se interneze pentru o intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală.
La dezbateri, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
În replică, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.
Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.