Mișcarea civică „Inițiativa România” (IR) anunță că a sesizat Parchetul General în legătură cu „posibila comitere a infracțiunii de conflict de interese de către Liviu Dragnea”. Organizația își întemeiază demersul pe „noi detalii, necunoscute până astăzi” legate de circumstanțele redactării și adoptării OUG 13, detalii care ar contura un modus operandi.
Mişcarea civică Iniţiativa România a anunţat luni că a sesizat Parchetul General în legătură cu un posibil conflict de interese penal în cazul delegării de către Liviu Dragnea a atribuţiilor de preşedinte al Camerei Deputaţilor către Florin Iordache, iar acesta din urmă a sesizat Curtea Constituţională cu privire la protocoalele SRI-Parchetul General.
„Inţiativa România consideră că aspectele sesizate trebuie clarificate instituţional, guvernarea netransparentă, prin interpuşi, devenind un modus operandi prin care inculpaţi sau infractori au ajuns să conducă România şi să subordoneze instituţiile statului în folos personal, mai ales de natură penală. Este datoria noastră să acţionăm în interesul respectării statului de drept şi transparenţei. Amintim că, pe 8 octombrie 2018, conştient de conflictul de interese în care s-ar putea afla în acest caz, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat pentru o singură zi atribuţiile de preşedinte al Camerei deputatului Florin Iordache, vicepreşedinte al CD, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi semnată de Liviu Dragnea. În aceeaşi zi, după delegarea atribuţiilor de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a sesizat Curtea Constituţională, cerând CCR ca inculpaţii care au fost ‘lezaţi’ de protocoalele dintre parchete şi SRI să-şi poată obţine ‘recunoaşterea drepturilor încălcate şi remedia vătămările produse’. Solicitarea a fost făcută în sesizarea trimisă la CCR în numele Camerei Deputaţilor, în care cere să se constate existenţa unui conflict între Ministerul Public şi Parlament, legat de protocoalele SRI-Parchetul General din anii 2009 şi 2016”, se arată într-un comunicat al Iniţiativei România.
Iniţiativa România susţine că Liviu Dragnea a avut un folos personal, care derivă din sesizarea CCR, respectiv „evitarea sau eliminarea răspunderii penale în cele trei dosare penale în care a fost inculpat”.
De asemenea, Iniţiativa România arată că acest folos a fost asumat în mod public, atât prin declaraţii, cât şi prin faptele care au precedat delegarea de atribuţii şi sesizarea CCR: cererea adresată ICCJ de revizuire a sentinţei în dosarul „Referendumul”, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru acelaşi motiv, sprijinul public pentru adoptarea unei OUG pentru revizuirea sentinţelor, iniţierea în Parlament a unui proiect de lege pentru revizuire de sentinţe.
„Iniţiativa România consideră că delegarea de atribuţii în ziua sesizării este doar o modalitate de a masca conflictul de interese în care se află Liviu Dragnea. Jurisprudenţa instanţelor de judecată demonstrează, însă, fără tăgadă, că articolul 301 din Codul penal permite incriminarea conflictului de interese şi atunci când acesta este comis prin persoane interpuse. În acest sens am indicat parchetului cazuri de condamnare a comiterii infracţiunii de interese prin interpuşi. Este, aşadar, un aspect pe care, în opinia Iniţiativei România, procurorii trebuie să îl clarifice. Acelaşi mod de operare a fost folosit şi în cazul ordonanţelor de urgenţă programate pentru adoptare pe 18 ianuarie, în cazul OUG 13, dar şi în cazul modificării legilor justiţiei şi legilor penale: amendamente şi instrucţiuni primite în plic de la inculpaţi, care doresc să evite răspunderea penală şi punerea lor imediată în practică de către instituţii ale statului subordonate unor interese penale, nu interesului public”, mai spune Iniţiativa României. AGERPRES