Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, va fi votată luni, în Camera Deputaţilor. Acesta a prezentat și o variantă modificată faţă de cea adoptată de Senat. În acest context, creditul fiscal este eliminat, este introdus un impozit pe venituri suplimentare, în timp ce statul ar urma să încaseze peste 20 mld. dolari din exploatările offshore, potrivit lui Liviu Dragnea.
”Creditul fiscal era profund discriminatoriu pentru celelalte companii din România. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare (…) Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (…) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevenţa, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulţit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea, scrie news.ro.
La aceasta se adaugă ale venituri generate pentru statul român din impozite pe profit, impozit pe venit, dividende, contribuţii sociale, estimate la minimum 2 miliarde de dolari. Astfel, suma totală încasată de statul român va depăşi 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor liderului PSD, mai scrie news.ro
”E o lege de importanţă uriaşă. Au fost multe discuţii în spaţiul public, postări, luări de poziţie, puncta de vedere, unele mai intense, altele mai aşezate şi o să vă prezint schematic diferenţele şi în final ce câştig are România. Varianta Senatului era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea îngheţată. Adică orice înseamnă fiscalitate în România, dacă ar fi survenit vreo modificare plus 15 – 20 de ani, companiile offshore nu trebuiau să plătească nimic. În acelaşi timp, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. Al treile obiectiv, ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piaţia românească”, a mai declarat Liviu Dragnea, conform mediafax.ro. Potrivit acestuia, ”noi avem şi acum o diferenţă de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România, practice o dependenţă faţă de ruşi, din păcate producţia de offshore este în scădere”.