'Am avut o întâlnire de importantă şi o discuţie foarte bună cu vicepremierul executiv al Guvernului chinez, domnul Zhang Gaoli, care a venit în România în urma invitaţiei oficiale pe care i-am adresat-o în luna martie, când eu am fost în vizită oficială în China. Am trecut în revistă toate proiectele comune pe care le-am convenit împreună în martie şi stadiul de realizare pentru fiecare şi am constatat că pentru trei proiecte suntem mai avansaţi decât am fost vreodată în istoria relaţiilor dintre România şi China. Discutăm aici de trei proiecte care sunt aproape în fază finală', a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice într-o conferinţă de presă.
Dragnea a precizat că primul mare proiect se referă la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
'Este vorba de Cernavodă, unde pe 23 septembrie, acum două zile, o companie chineză a depus o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4. Urmează ca în perioada următoare comisia de negociere să analizeze oferta şi să înceapă negocierile. Orizontul nostru de timp este ca până la sfârşitul anului negocierile să se finalizeze şi să se semneze memorandumul comun de realizare a acestor investiţii', a spus viceprim-ministrul.
El a explicat că aproape toate etapele de negociere au fost parcurse şi acestea nu au fost uşoare, în condiţiile în care timpul avut la dispoziţie a fost de doar câteva luni.
'Este un mecanism mult mai complex. A fost o negociere destul de grea până acum şi o negociere care s-ar putea să fie şi mai grea în următoarele luni pentru a se ajunge la mecanismul final. Nu se dă ceva în schimbul a ceva, ci participă efectiv la construcţie şi participă şi la exploatarea efectivă a centralei. Cea mai importantă condiţie a fost folosirea tehnologiei Candu 6', a arătat vicepremierul.
Potrivit lui Dragnea, realizarea acestui proiect, cu o valoare foarte mare, va începe probabil de anul viitor şi va însemna '720 MW pe unitate, adică 1.440 de MW în total, peste un miliard şi jumătate de euro comenzi în industria românească, locuri de muncă directe şi indirecte peste 10.000, plus venituri importante suplimentare la bugetele locale şi bugetul de stat'.
De asemenea, a adăugat Dragnea, un al doilea proiect care este în faza imediat premergătoare semnării şi realizării IPP-ului este cel de la Rovinari, cu o valoare de aproape un miliard de euro, cu o putere de 500 de MW, pe lignit.
'În luna octombrie se estimează semnarea documentelor. În aceste zile compania respectivă este în ţară. De asemenea, hidrocentrala de la Tarniţa, cu o putere totală cumulată de 1.000 de MW, un proiect tot în jur de un miliard de euro. Sunt deja depuse trei scrisori de intenţie pentru realizarea acestei investiţii, care este extrem de importantă pentru sistemul energetic naţional', a subliniat vicepremierul.
Dragnea a menţionat şi proiectul care vizează termocentrala de la Mintia.
'Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara, societate care a semnat în luna septembrie un contract cu o companie chineză pentru modernizarea grupului 4 şi, foarte important, pentru desulfurarea grupurilor 3 şi 4, acţiune obligatorie de a se realiza rapid. În caz contrar, unitatea se închide', a susţinut vicepremierul.
Liviu Dragnea a adăugat că în ceea ce priveşte realizarea de parcuri tehnologice în parteneriat cu China s-a convenit, în urma discuţiilor purtate cu vicepremierul chinez, ca mod de acţiune, să se înceapă cu realizarea, ca exemplu de bună practică, a unui prim parc, care să fie finalizat rapid.
SURSA: Agerpres