Ziua de luni nu este una de bun augur pentru președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta trebuie țină piept atacurilor venite dinspre Opoziție, în Parlament, să răspundă valului de critici dinspre Parlamentul European și să treacă peste momentul critic al unei posibile condamnări a sa și să vadă cum gestionează problemele din Guvern în cazul plecării unor miniștri PSD.
Liviu Dragnea așteaptă astăzi să -și afle verdicul în dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman. Este foarte posbil ca astăzi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dea un verdict final care ar putea însemna inclusive o condamnare pentru șeful PSD. El a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.
Luni este o zi de foc pentru Tudorel Toader. Senatorii dezbat moțiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, după ce de două ori au amânat subiectul în cauză. Tudorel Toader are de înfruntat atât nemulțumirile Opoziției cât și furia PSD, partid despre care Liviu Dragnea a spus că nu și-l mai asumă pe ministrul Justiției. De altfel, senatorii PSD au fost îndemnați să dea un vot conform propriei conștiințe.
Un alt ministru PSD are mari probleme. Este vorba de Eugen Teodorovici, care este în vizorul senatorilor PNL și USR. Astăzi, aceștia vor încerca astăzi să convingă plenul Senatului să voteze moţiunea simplă „Eugen Teodorovici, românii îţi cer să demisionezi!”.
În paralel, în PSD se fac calculi pentru înlocuirea unor miniștri din Guvernul Dăncilă. În câteva zile, un număr de cel puțin cinci miniștri ar putea fi remaniați, potrivit unor surse din partid. Sunt vizați Tudorel Toader și Rovana Plumb și Natalia Intotero pe care Dragnea îi vrea afară din Guvern. În primul nu mai are încredere iar pe celelalte două le vrea schimbate ca să se ocupe de campania pentru europarlamentare, în condițiile în care vor să câștige un mandat la Bruxelles.
De departe, cel mai greu moment al zilei se va consuma luni după amiază, în Parlamentul European. La Strasbourg, europarlamentarii vor analiza, împreună cu reprezentanții Comisiei Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România. Deși vizează în mod direct Guvernul Dăncilă, premierul român nu va participa la dezbaterea din Parlamentul European.