Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat miercuri că nu există niciun proiect prezentat în mod oficial referitor la reforma sistemului de pensii.
Întrebat cum comentează o serie de declaraţii sceptice ale investitorilor străini, conform cărora reforma sistemului de pensii ar fi făcută cu lipsă de transparenţă, Dragnea a arătat că respectă orice investitor din România, dar respectă totodată ‘oamenii care spun adevăruri şi care expun păreri despre lucruri făcute, nu despre zvonuri’.
‘Altfel, trag concluzia că este o acţiune politică. Este foarte simplu: în momentul în care orice instituţie privată, publică, îşi dă cu părerea despre ceva ce nu există, este doar parte dintr-un cor de… mă rog, de oameni care critică aşa, că trebuie să critice. Despre ce reformă a sistemului de pensii vorbim când nu a apărut nimic oficial, n-a început o discuţie clară? Despre ce pilon II de pensii putem vorbi, în condiţiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect?’, a declarat Dragnea la Parlament.
‘Eu sunt mai dur şi doamna prim-ministru este mai elegantă. Vă spun: este o prostie şi o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul’, a adăugat liderul PSD, întrebat dacă Guvernul intenţionează să introducă o cotă zero la contribuţiile la pilonul II de pensii.
Liviu Dragnea a participat alături de premierul Viorica Dăncilă la lansarea ediţiei din 2018 a Schemei de Ajutor de Stat instituită prin HG 807, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni şi de lipsa de transparenţă în care acestea sunt analizate şi promovate şi consideră că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esenţiale pentru ca angajaţii de astăzi să-şi poată menţine un nivel de trai satisfăcător la sfârşitul vieţii active.
‘Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important, având în vedere direcţia estimată a evoluţiei demografice a României în următoarele decenii. În acest context considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esenţiale pentru ca angajaţii de astăzi să-şi poată menţine un nivel de trai satisfăcător la sfârşitul vieţii active. Toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de aşa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puţine persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiţi pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară’, afirmă reprezentanţii FIC, într-un comunicat.
În opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluţiile datoriei publice sau ale deficitului.