Dragnea sugerează schimbări în legislația referitoare la sistemul justiției. PLUS: Statul să nu mai fie agresiv cu firmele! Vom introduce Legea prevenției
Liviu Dragnea sugerează că guvernul Grindeanu ar putea face modificări în legislația referitoare la justiție. El a declarat luni seară la un post de televiziune că acceptă ideea unei legi privind răspunderea magistraților, doar cu condiția de a elabora un cadru legal care să se refere și la protecția judecătorilor, pentru că, spune el, mulți judecători se tem să ia decizii împotriva propunerilor procurorilor, deoarece se gândesc că pot fi ei apoi în boxa acuzaților. În acest sens, Liviu Dragnea propune să se facă o secție specială de procurori care să ancheteze numai judecătorii. El spune că ideea i-a fost dată chiar de către cineva „din sistem”. Liviu Dragnea a mai vorbit și despre legea prevenției, referindu-se la oamenii de afaceri.
„Îmi spunea cineva ceva foarte interesant, cineva din sistem. Spunea: dom'ne, dacă eu sunt judecător şi ştiu că am acolo acuzatul și procurorul și dacă știu că procurorul mă poate lua mâine de pe scaun, nu știu dacă mai sunt sigur pe mine ca să nu pot să fiu de acord cu rechizitoriul. (…) Mi-a zis și că poate o idee – repet, mă depășește – e să se facă o secție specială de procurori care să ancheteze numai judecătorii. Adică cel care este în instanță să nu fie cel care mâine îl poate judeca pe judecătorul de la care așteaptă o sentință”, a spus Liviu Dragnea. „Am vorbit cu mai mulți oameni din sistem, care nu spun că este o idee rea”, a adăugat liderul PSD.
Liderul PSD a spus că se vorbește despre presiuni asupra judecătorilor și de aceea nu ar fi de acord cu o lege care să îi facă și mai timorați. „Trebuie să existe un echilibru, ca și judecătorii să fie protejați, ca atunci când un judecător ia o decizie, să o ia doar prin prisma conștiinței sale”, a spus Dragnea.
„Eu nu resping ideea de a exista o lege privind răspunderea magistraților, dar doar în condiția în care se face un cadru legal pentru a face și protecția judecătorilor”, a menționat Liviu Dragnea.
El a spus că trebuie inițiată „rapid” o discuție serioasă în acest sens, în care să fie implicate societatea civilă, presa, parlamentari, specialiști, notari. „Dar nu o discuție care să dureze la nesfârșit sau cu interese ascunse, dar trebuie lansată cât de curând. Fiecare om trebuie să știe că dacă nu a furat, nu a dat în cap, poate dormi liniștit”, a adăugat Dragnea, în opinia căruia „oricine poate fi luat pentru orice. Trebuie discutat despre sarcina probei, prezumția de nevinovăție. Ministerul Justiției, cu toate aceste asociații, trebuie să găsească care e calea de urmat, că interesul e al României”, a precizat Dragnea.
El a mai spus că există o teamă de necunoscut, o teamă de a fi pedepsit. „Sunt foarte mulți funcționari care nu mai semnează de teamă. Spun că prevederile legale sunt atât de complicate, că pot fi interpretate. Contribuie la această teamă și discuțiile că judecătorul e partener cu procurorul”, a opiniat președintele social-democraților. El a mai spus că judecătorii reprezintă un corp de la care „poate pleca însănătoșirea acestei nații”, dar trebuie să existe un echilibru, iar aceste două categorii de oameni trebuie protejate.
Dragnea: Statul să nu mai fie agresiv cu firmele! Vom introduce Legea prevenției
Pe de altă parte, Liviu Dragnea a anunțat că în primul trimestru se va introduce „legea prevenției”, pentru că, din punctul său de vedere, „relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată și pentru asta trebuie să se întâmple câteva lucruri: statul să nu mai fie agresiv cu firmele. Vom introduce și legea prevenției în primul trimestru, pentru ca niciun om de afaceri să nu mai primească măsura punitivă fără măsura de prevenție”, a declarat Liviu Dragnea.
„Trebuie să înțelegem că cea mai mare parte din veniturile de la bugetul de stat îl fac oamenii de afaceri. Trebuie să ne gândim cum îi ajutăm să îi prevenim și să îi ajutăm să-și dezvolte afacerile. (…) Trebuie să aibă un minister al lor, care să fie placă turnantă în relațiile dintre oamenii de afaceri și celelalte ministere de linie. În acest sens, am decis să se înființeze Ministerul IMM-urilor, al mediului de afaceri și al antreprenoriatului”, a explicat președintele PSD.