Românie nu este nici pe departe pregătită să renunțe la moneda națională și să treacă la euro, a avertizat miercuri Andreas Treichl, președintele grupului bancar austriac Erste Bank, ce a preluat în țara noastră Banca Comercială Română.

”În prezent, România nu e pregătită pentru a trece la euro în mod clar. Poate că peste 5 ani- când înțeleg că și-au propus autoritățile să adere la euro- situația va fi foarte diferită. Pentru moment nu aș sugera însă României să treacă la euro, deși e bine să își mențină acest obiectiv ca țintă. Ar fi nevoie de o consolidare fiscală în următorii 2-3 ani în România. Cu un deficit de cont curent atât de ridicat cum îl are România, nu ai ce căuta în zona Euro”, a declarat Treichl presei internaționale, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale grupului Erste.

România a fost unul din subiectele asupra cărora Andreas Treichl a ținut să insiste, mai ales că divizia de economisire-creditare din țara noastră a grupului pe care îl conduce, BCR – Banca pentru Locuințe, tocmai a provocat un cost de peste 150 de milioane de euro grupului sustriac, în urma divergențelor de natură legală, cu autoritățile române.

Treichl s-a referit voalat și la atacurile venite din țară la adresa băncii naționale, a celor comerciale și la adresa multinaționalelor, spunând că nu băncile ori sistemul bancar sunt problema României:

”România are alte probleme, dar n-aș vrea să insist acum asupra acestora”. De altfel, a mai adăugat Treichl, ”omul care a introdus taxa bancară (taxa pe lăcomie, cum a fost denumităă inițial) e acum la pușcărie, acolo unde și trebuia să fie”, a mai adăugat Treichl, cu referire la fostul lider PSD Liviu Dragnea.

Un bancher controversat

Andreas Treichl a condus unul dintre cele mai mari conglomerate financiare din Europa prin criza financiară de acum 10 ani, dar și prin criza datoriilor din zona euro. Au urmat câteva achiziții controversate, dar Andreas Treichl a continuat să supraviețuiască profesional, scriau recent jurnaliștii de la Financial Times.

O altă mare greșeală a fost că nu a reușit să ”simtă” repercusiunile globale ale exceselor de pe piața creditelor ipotecare subprime din SUA de acum un deceniu. ”Nu le-am văzut la timp!”, a spus el.

Ca urmare, Erste a înregistrat pierderi ale activelor de 700 milioane euro în 2011 (net) pe care a dublat-o apoi în 2014, iar portofoliul de credite s-a deteriorat consistent. Economiile din Europa Centrală și de Est au fost cele mai afectate de recesiunea care a urmat.