Dragnea a fost umilit crunt de jurnaliștii germani. Aceștia au realizat un documentar în care au prezentat situația din România, profilul liderului PSD și a explicat cum a reușit acest partid să rămână la putere atâția ani.
”România, care în prezent deține președinția UE, a fost guvernată mulți ani de PSD. Un cerc de credincioși ai președintelui Liviu Dragnea preia și domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupție instituționalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei.
Centrele europene de putere sunt diferite. Dar aici, în satele din jurul orășelului Alexandria, poate fi găsit unul dintre ele – și nu este unul neimportant. Liviu Dragnea (56) trăiește și locuiește aici de 56 de ani, omul puternic în județul Teleorman, o zonă rurală pe cursul de jos al Dunării.
De mai bine de o decadă, inginerul de formație a jucat de asemenea un rol important pe scena politică din București, la 80 de kilometri depărtare. De mai bine de trei ani este președintele Partidului Social Democrat – PSD.
În această calitate, Liviu Dragnea orchestrează politica țării și împarte pozițiile de top. Social democrații, sau PSD pe scurt, și predecesorul lor, Frontul Salvării Naționale, s-au evidențiat drept cel mai puternic partid al alegerilor din România, din 1990 încoace. Iar aici, în cercul Teleorman, ei au fost întotdeauna fără limite.
„Pentru că în realitate există doar un singur partid. Pe hârtie există și o opoziție, dar numai acolo. În realitate, fac afaceri între ele, au contracte, se susțin reciproc, iar cooperarea se extinde la acțiunea politică „ , se precizează în documentar potrivit g4media.ro.
În condițiile în care Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraude electorale și corupție, a dorit să își asigure impunitatea, atât pentru el cât și pentru oamenii lui, printr-o amnistie generoasă, în țară s-a creat o stare puternică de indignare.
Jurnaliștii ai vorbit și despre diferența dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea.
În PSD, sentimentele de rușine au dispărut cu mult timp în urmă.Partidul și-a exclus ultimii trei șefi, inclusiv pe Victor Ponta, predecesorul lui Dragnea la președinția partidului.
”El are încredere doar în oamenii care au același background ca și el. Uneori îl comparăm cu Bashar al-Assad, care are încredere doar în membrii tribului său și îi vede pe ceilalți drept dușmani. Aceasta este schimbarea radicală” spune Victor Ponta, care între timp și-a fondat propriul partid, Pro Romania”.
Ponta s-a confruntat, de asemenea, cu investigații legate de corupție, în timpul mandatului său – și a trebuit să admită că și-a plagiat teza de doctorat. În cele din urmă, Ponta a demisionat și mai târziu a fost achitat de acuzații. Spune că aceasta este marea diferență dintre el și Dragnea.
”Aceasta este marea problemă a domnului Dragnea. Dacă are un conflict cu cineva, care este chiar legitim, atunci imediat distruge instituția pe care o reprezintă respectivul. Trebuie să se certe cu Kovesi? Dar el distruge procurorul, și asta e greșit”.
Specialiștii în științe politice numesc ”state capture” situația în care un grup restrâns al mafiei preia instituțiile statului. Nu este cazul în România. Dar ce s-a întâmplat este o ”party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman.