Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidenţiale, iar PSD se afundă într-o criză din care nu se vede o ieşire imediată. Deja apar voci în interiorul partidului care o contestă pe Dăncilă şi se pregătesc să o dea jos de la conducere. Un ajutor nesperat pentru preşedintele PSD vine de la fostul premier Adrian Năstase, care spune că decapitarea de urgenţă a conducerii nu este o idee bună.
Adrian Năstase, fost premier al României şi preşedinte al PSD, a analizat, într-o postare pe blogul său, situaţia din Partidul Social Democrat de după alegerile prezidenţiale, pierdute fără drept de apel de Viorica Dăncilă. Prima observaţie a fostului lider PSD este una surprinzătoare: “S-a încheiat, cu adevărat, epoca Liviu Dragnea pentru PSD.”
Cu toate că a pierdut alegerile, Viorica Dăncilă nu este scoasă drept ţap ispăşitor de către Adrian Năstase, care o laudă pe actuala şefa a PSD pentru curajul de care a dat dovadă şi pentru faptul că a încercat, din răsputeri, să arate că a înțeles mesajul alegătorilor transmis la alegerile europarlamentare.
“Viorica Dăncilă a încercat, din răsputeri, să arate că a înțeles mesajul alegătorilor transmis la alegerile europarlamentare, a realizat schimbări de mesaj însă, din păcate, ele nu au fost cunoscute de un număr suficient de mare de concetățeni. Se pare ca nici strategia construită de consultanţi nu a fost adecvată.
Rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale din acest an nu sunt o catastrofă pentru PSD decât dacă nu sunt înțelese cauzele acestora. Din momentul în care Viorica Dăncilă și-a asumat, cu mult curaj, candidatura la prezidențiale, ea a preluat și riscul major de a deconta personal ultimii trei ani de guvernare ai PSD, cu bune și cu rele. Cred, in continuare, că desemnarea lui Tăriceanu candidat la prezidentiale ar fi permis păstrarea guvernării până la alegerile urmatoare. Se pare că orgoliul unora dintre „baroni” a fost mai puternic…”
Adrian Năstase atrage atenţia că o luptă internă în PSD ar fi cea mai mare greşeală pe care ar putea-o face acum social-democraţii, cărora le recomandă să aştepte schimbarea conducerii partidului până în luna februarie, la un congres extraordinar.
“Cea mai mare greșeală insă pe care ar putea să o facă PSD acum ar fi să cadă într-un conflict intern menit a reașeza rapid scaunele în jurul mesei. Un congres la PSD în preajma Crăciunului ar fi nociv, deoarece există riscul unui transfer rapid de putere sub impactul emoțiilor, nu al calculului strategic cu argumente raționale și realiste.
După părerea mea, în PSD ar trebui să existe o scurtă perioadă de tranziție, până la un congres extraordinar la mijlocul lunii februarie, în care să fie aleasă o conducere care să fie capabilă să asigure reconstrucția partidului în ciclul politic 2020-2024.”
Fostul lider social-democrat vine şi cu o serie de sfaturi pentru cei din PSD, pentru a încerca să repare catastrofa de la alegerile din acest an.
“Prioritatea imediată pentru PSD este să blocheze hemoragia de parlamentari, deoarece Klaus Iohannis are tot interesul să-și consolideze majoritatea parlamentară, destul de fragilă, pentru proiecte politice importante pentru PNL: votul în două tururi de scrutin pentru alegerile locale, respectiv alocarea a 10% din mandatele parlamentare pentru diaspora.
Electoratul ţintă al PSD nu mai este si nu va mai fi acelasi in următorii ani. Mesajul „am crescut salariile si pensiile” nu mai este suficient. Milioanele de români din diasporă au inceput să aibă un rol electoral important. Trebuie să acceptăm faptul că, deși în mod obiectiv, primul mandat prezidențial al lui Iohannis a fost unul mediocru, el a reușit să-și conserve o imagine relativ pozitivă, iar PSD a ajuns să fie perceput ca un factor negativ pentru viața a numeroși alegători. În perioada de până la congres, PSD ar trebui să înțeleagă greșelile pe care le-a făcut, pentru a putea avea un diagnostic realist al situației.
PSD are nevoie de o nouă generație de lideri, nu în sens biologic, ci de unii care să aibă un alt profil public. La vârful PSD, ar fi nevoie de lideri cu un profil intelectual mai puternic, de persoane care să fie capabile să transmită în mod credibil mesaje pentru categorii socio-profesionale mai diverse decât cele care au votat partidul în anul 2019.”
Adrian Năstase încheie postarea sa la fel cum a început-o, cu o menţionare a lui Liviu Dragnea, pe care pare să-l considere vinovatul principal pentru situaţia în care a ajuns partidul în acest moment.
“În 2017 propuneam desemnarea imediată a unui candidat al PSD pentru alegerile prezidențiale. Atunci s-a spus că este „prematur”, realitatea fiind că au contat doar meschine calcule personale. Acum, PSD a cules roadele tranzacționismului politic ce a dominat epoca Liviu Dragnea.”