‘Declar public din funcţia pe care o deţin că Guvernul României nu trebuie să mai permită prevederea în lege să se plătească atâtea certificate verzi. Noi susţinem toate investiţiile străine cu mare drag, dar nu putem susţine ca aceste investiţii să ducă la pauperizarea populaţiei, pentru că aceste certificate verzi sunt plătite de fiecare dintre noi. Nu vrem să eliminăm plata pentru certificatele verzi, dar poate o micşorăm, pentru că vrem să menţinem un echilibru ca populaţia să aibă posibilitatea să îşi achite factura la energie electrică’, a declarat Dragnea, citat de Agerpres.
Vicepremierul a menţionat că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, va veni cu o propunere în acest sens, care va fi discutată, iar în final legea va fi modificată printr-o ordonanţă de guvern.
‘Sunt mai multe variante în discuţie, nu ştim, deocamdată, ce variantă vom adopta. Nu este foarte multă fericire pentru cei care investesc, dar asta nu înseamnă că investiţiile lor devin investiţii proaste. Trebuie să ţinem cont de acest echilibru, nu putem să lăsăm la nesfârşit să funcţioneze sistemul acesta, pentru că populaţia nu mai suportă, nu mai are de unde să susţină. Este unul din subiectele importante pe masa Guvernului, pentru că sunt solicitări din toate părţile şi din partea populaţiei şi din partea asociaţiilor de proprietari şi din partea multor agenţi economici’, a spus Dragnea.
Vineri, Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat Raportul cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012. Pentru a nu se ajunge la supracompensare, reprezentanţii ANRE propun reducerea numărului de certificate verzi.
Din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuată la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a E-SRE, cu luarea în considerare a indicatorilor rezultaţi din medierea costurilor şi conform capacităţilor prognozate a fi puse în funcţiune, a rezultat că pentru a nu se ajunge la supracompensare, numărul de certificate verzi acordate ar trebui să fie redus.
"Precizăm că reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile Raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale", se arată în comunicatul ANRE.
ANRE propune scăderea numărului de certificate verzi la fotovoltaic de la 6, care se acordă în prezent, la doar 3 certificate verzi. Menţionăm faptul că producătorii de energie din surse regenerabile primesc un număr de certificate verzi în funcţie de energia produsă şi furnizată în sistemul naţional.