‘Legea salarizării unitare reprezintă un pas important către integrarea reală a României în UE şi este o lege care va conduce la eficientizarea sistemului de salarizare în domeniul public şi la creşterea netă a veniturilor românilor. Este un pas important către salariul mediu european şi către integrarea în zona euro’, a afirmat Dragnea, în calitate de iniţiator al proiectului legii salarizării.
El a spus că elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu.
‘Din păcate, la un moment dat, voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică. Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor a contat cel mai mult şi sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama’, a adăugat Dragnea.
Potrivit liderului PSD, la elaborarea acestei legi au fost ‘mişcări, unele coordonate’, care au încercat să împiedice adoptarea ei.
‘Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atât de importantă’, a menţionat Dragnea.
În opinia lui Dragnea, România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creştea presiunea socială în mod firesc şi care menţinea economia la nivelul uneia de consum.
‘Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor care, la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni, trebuie să fie plătiţi echitabili pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european’, a adăugat Dragnea.
El a mai spus că această lege ‘face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea’, precizând că va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii.
Dragnea a susţinut că legea reduce decalajul dintre salariile cele mai mici şi cele mai mari, aducând o creştere substanţială a veniturilor mici.
Liderul PSD a menţionat principiile care stau la baza legii salarizării, printre care ‘la muncă egală, salarii egale; personalul de conducere are salarii mai mari decât cel de execuţie; cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii’.
El a subliniat că s-a afirmat greşit că salariile din administraţia locală vor fi stabilite de primari în mod discreţionar, precizând că acestea vor fi conform hotărârilor consiliilor locale, judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Potrivit acestuia, este greşită şi afirmaţia că vor scădea salariile în mai multe domenii.
‘Legea salarizării unitare este un pas însemnat spre modernizare, eficienţă şi demnitate. Este o lege responsabilă. Parlamentul României înfăptuieşte un act de civilizaţie, oferind românilor această lege’, a conchis Dragnea. AGERPRES