Revenirea salariilor, de la 1 iulie, se poate face din exerciţiul bugetar, din veniturile suplimentare atrase la buget, a declarat marţi, ministrul de Finanţe, Bogdan Drăgoi, invitat la un post de televiziune.
"Cele cinci miliarde euro despre care s-a discutat pot fi folosiţi în condiţiile unor şocuri externe. Nu faceţi greşeala să asociaţi cele cinci miliarde euro cu creşterea salariilor. Reîntregirea se va face din exerciţiul bugetar şi reconfirm că se poate face din partea de venituri", a spus actualul ministru de Finanţe.
Oficialul a explicat că majorarea salariilor, cu circa 16% din iulie 2012 pentru ca acestea să revină la nivelul salarial din iunie 2010, nu va veni din rezerva de 5 miliarde euro.
"Această rezervă este protecţia pe care România, poate fi folosită în cazul unor situaţii financiare externe nerprevăzute, nu pentru reîntregirea salariilor", a explicat ministrul.
Acesta a precizat că în 2011 România a avut o creştere economică de 3,5 procente, şi nu estimarea iniţială de două procente, iar în 2012 România va avea o creştere economică de 1,5%, ceea ce schimbă cadrul macroeconomic.
"Dacă vorbim despre creştere economică, cu minusul care a fost în 2009, am plecat de la un minus de 6,6% creştere economică, iar anul acesta creşterea va fi estimată între 1,5 şi 2%. Împreună cu Fondul Monetar am analizat cifrele macro pe primul trimestru, ne-am încadrat la deficit, venituri, cheltuieli, iar creştrea estimată pentru primul trimestru an la an va fi de 1,5%. A fost 1,5%. Dacă ne uităm la indicii macro pe construcţii, creştere 5,3% an la an, comerţ 5% an la an, industrie, un plus de 0,5%. Este puţin, numai că baza de anul trecut a fost cu plus 12% (industrie n.r.). Deci este plus peste. Dacă ne uităm la creditare, plus 10% în februarie. Toate sunt premise economice pentru ca anul acesta să avem 1,5-2% (creştere economică n.r.). Din punct de vedere a finanţării am creat pentru prima dată în istoria României o grupă de dobânzi funcţională. Am plecat de la dobânzi de 14,24% în ianuarie 2009 şi am ajuns să avem o curbă între 5 şi 6,6% pe 15 ani perfect funcţională. Avem în conturi Ministerului de Finanţe 5 miliarde de euro, 7 miliarde de lei la zi, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarea în board pe 31 mai, împreună cu Banca Mondială pentru a lua încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare. Situaţia finanţelor de astăzi permite revenirea salariilor. Acest lucru a fost discutat şi cifrele macro susţin acest lucru", a spus luni, Bogdan Drăgoi, cu ocazia discuţiilor avute de către premierul desemnat Victor Ponta cu delegaţia FMI.
SURSA: Agerpres