Chiar dacă președintele Joe Biden a mers în Arabia Saudită pentru a consolida o alianță veche de 80 de ani cu o țară pe care a numit-o cândva „paria”, chinezii, dar și alții, au pătruns deja aici, pentru a contribui la influențarea viitorului regatului.
Semnele erau deja clare și multe
Semnele că America nu mai este singurul jucător din Arabia Saudită erau deja clare și multe. Mașinile ”Made in China” au trecut Marea Roșie, ajungând la Jeddah. Zeci de companii chineze s-au înfipt bine la Riad pentru mega-proiecte saudite.
De anul trecut, toate școlile din regatul saudit oferă învățarea limbii chineze ca „a treia limbă” opțională după arabă și engleză, iar câteva universități private predau mandarina ca a doua limbă după arabă, subliniază CSM.
În vreme ce Biden încearcă să întărească SUA la nivel global împotriva Rusiei și Chinei, oficialii americani și saudiți se confruntă cu sarcina dificilă de a reînnoda o relație în care ambii parteneri au nevoi și opinii diferite despre ceea ce înseamnă un bun aliat. În plus, toată lumea vrea să vadă cât de departe poate intra Arabia Saudită pe orbita Beijingului.
Politica Americii vizavi de regat
Vizita lui Biden la Jeddah, în care a avut întâlniri bilaterale cu Regele Salman și Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, vine după cea din Israel, aliat regional-cheie al Americii. Dar vine și într-un moment delicat al relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită, după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
Există un sentiment profund anti-saudiți în Congres cauzat de probleme legate de drepturile omului din regat. La asta se adaugă frustrarea în rândul saudiților din cauza refuzului SUA de a sprijini transformarea lor economică.
Dezamăgiri de o parte și de alta
Peste toate a venit dezamăgirea uriașă a SUA provocată de refuzul Arabiei Saudite de a crește producția de petrol în urma invaziei Ucrainei, deși acest lucru ar fi rupt un acord obținut cu greu între națiunile OPEC și Rusia, care a pus capăt unui război dureros al prețurilor. „Relația strategică dintre Arabia Saudită și SUA este importantă pentru că susține un anumit grad de pace în regiune”, spune analistul saudit Mohammed Alyahya.
Într-o relație construită pe securitatea energetică în schimbul securității militare regionale, conducerea saudită vede o Americă mai puțin angajată decât altădată, subliniază CSM.
Saudiții nu văd cu ochi buni nici sprijinul aparent al SUA pentru revoltele ”Primăvăreii Arabe”, declarațiile repetate că Washington-ul „pivotează” spre Asia, precum și trecerea cu vederea a activităților destabilizatoare ale Iranului.
Americanii i-au abandonat, lăsând loc Rusiei
Prezența firmelor rusești și chineze au întărit convingerea că SUA au abandonat Arabia Saudită, forțând-o să se bazeze mai mult pe Beijing și Moscova.
„Din punctul nostru de vedere, americanii sunt cei care au permis Rusiei să vină la ușa noastră și să stabilească baze în centrul lumii arabe”, spune un oficial saudit. „Ei s-au îndepărtat de noi. Acum se așteaptă să ne răzgândim într-o secundă?”, spune el.
Generația China
Intrarea saudită pe orbita Chinei este condusă de tineri saudiți care percep oportunități mai mari cu o Chină tot mai dezvolată. Tinerii saudiți urmează studii superioare în China, înainte de a se lansa în propriile afaceri. „În tehnologie și afaceri, China este viitorul”, spune Mohamed, un inginer IT care a absolvit informatica la Universitatea Zhejiang și acum lucrează pentru un start-up de tehnologie medicală din Riad.
Unii observatorii spun că există unele limite privind cât de departe poate gravita regatul spre Beijing. Oficiali și oameni de afaceri saudiți descriu o „ușurință în afaceri” și o înțelegere culturală mai bună cu americanii, pe care se străduiesc să o găsească la firmele și oficialii chinezi.
În același timp, Arabia Saudită așteaptă un „angajament concret” al Statelor Unite față de securitatea regională. Dar pe măsură ce Iranul se apropie de arma nucleară, ce le mai poate oferi America aliaților săi?