Criza i-a dat peste cap proiectele din sectorul imobiliar, pe care a fost nevoit să le amâne cu 18 luni. Şi totuşi, în următorii zece ani, fondatorul Flamingo vrea să vândă peste 1.000 de case.

Fost antreprenor şi manager, actual investitor. Sunt substantivele care descriu activitatea profesională a lui Dragoş Cincă, a cărui atenţie se concentrează acum  spre zona imobiliară, prin intermediul Future Real Estate (FRE). „În acest moment, toate proiectele sunt amânate cu 18 luni. La atât am evaluat noi criza“, spune omul de afaceri. Printre acestea, un proiect hotelier în Delta Dunării şi construcţia unui cartier de 1.000 de case în zona Corbeanca, ce urmează a fi livrate în următorii zece ani, la un preţ care se va situa între 100.000 şi 150.000 de euro. „Intenţionăm să fim foarte agresivi pe preţ“, spune Cincă. „Deocamdată, lucrăm la partea de autorizare, care este mai puţin riscantă din punctul de vedere al alocării de resurse financiare“. Între timp, se antrenează cu proiecte mai mici. A livrat, în proporţie de 90%, un cartier de 26 de case din aceeaşi zonă. Cea mai recentă tranzacţie s-a încheiat în luna iulie fără reducerea preţului faţă de anul trecut, „pentru că am lansat de la început o ofertă la preţuri foarte bune“. Compania deţine, în total, terenuri de 30 de milioane de euro, în Corbeanca, Delta Dunării şi în apropierea comunei Snagov. Dragoş Cincă spune că, de doi ani, este într-un training continuu. „Criza mi-a fost de ajutor în această perioadă de training în investiţii în care mă aflu. Iar, ţinând cont că îmi planific pentru următorii 40 de ani să fac treaba asta, cinci ani de training nu sunt o problemă“, mărturiseşte el.

„Anul acesta, singurul mesaj care trebuie transmis este: la muncă!“

În afară de amânarea cu 18 luni a proiectelor, impactul pe care criza economică l-a avut în domeniul imobiliar nu pare să-l afecteze prea mult. „Sunt mult mai preocupat de cei 1.000 de oameni a căror soartă depinde de mine“, spune el, referindu-se la angajaţii companiei Flamingo, firmă ce a trecut prin momente dificile anul acesta din cauza scăderilor puternice ale vânzărilor în retail, dar şi a deprecierii puternice a valorii acţiunilor la bursă. „La nivelul acţionarilor, al consiliului de administraţie şi al partenerilor financiari cu care am avut întâlniri în ultima vreme, dar şi al magazinelor, atmosfera este de maximă mobilizare. Toată lumea este determinată să dea tot ce poate ca să avem un rezultat cât mai bun“, spune el, accentuând ideea că, anul acesta, singurul mesaj care trebuie transmis este „la muncă!“. „Trebuie strânse rândurile şi fiecare trebuie să răspundă la întrebarea lui Kennedy: ce poţi face pentru compania ta, jobul tău, ţara ta, nu ce poate să facă ţara pentru tine“. La nivel teoretic, Cincă a „pierdut“ o mică avere la bursă. Deţine încă pachete de acţiuni la Petrom şi BRD, pe care le avea şi anul trecut.

„Acţiunile au trecut printr-o corecţie majoră şi acum încep să îşi revină, dar încă sunt departe de valoarea lor iniţială. Teoretic, am pierdut o grămadă de bani pe bursă, practic, atâta timp cât nu vinzi, nu ai pierdut nimic.“
Surprinzător, contrazice opiniile mul­tor oameni de afaceri în legătură cu prestaţia guvernanţilor. „Dacă aş fi prim-ministru, aş face exact ce face domnul Boc. Eu consider că Guvernul actual face tot ce poate face în contextul actual. Nu au cum să facă altceva. Teoretic, aş comunica un pic mai bine, dar practic, nu ştii în ce situaţie sunt ei acolo şi ce constrângeri au“, spune el, amintind şi de restricţiile pe care, în general, FMI le impune ţărilor pe care le finanţează.

„Foarte puţini oameni îşi asumă responsabilităţi în acest moment“

174-36208-09_greenhouse_35.jpg„E şi o lecţie negativă, dar şi o oportunitate, să constaţi cum în România, într-o situaţie dificilă, o mulţime de persoane care au beneficiat de pe urma busi­nessului tău îşi închipuie că pot fi onorabili printr-o abordare egoistă a crizei. Foarte puţini oameni îşi asumă cu adevărat responsabilităţi în acest moment. Am văzut numai critici în jur, dar foarte puţini oameni care rezolvă lucruri“. Cum rezolvi o astfel de problemă? Având o atitudine pozitivă. „Viziunea mea este că dacă ştii să-i faci pe toţi să înţeleagă care le este interesul, poţi reuşi să-i scoţi dintr-o asemenea situaţie. Până acum, am reuşit în proporţie de 99% printr-o abordare pozitivă, singura cu care poţi face ceva în momentul actual, având în vedere că aceste tendinţe au la bază frica de efectele negative ale crizei“, conchide omul de afaceri.

E decepţionant să vezi persoane cu funcţii de decizie în instituţii importante care au acum abordări extrem de egoiste.

30 mil. de euro este valoarea terenurilor deţinute de Future Real Estate, companie de dezvoltare imobiliară în care Cincă deţine 94% din acţiuni

Sfaturi pentru antreprenori

Curaj „Important este să-şi asume riscurile corecte şi, deodată ce au luat o decizie, s-o pună în practică cu curaj. Jumătăţile de măsură nu prea dau şanse de reuşită unui start-up. Antreprenorii care au reuşit să aibă succes după 10 – 15 ani, pe lângă un dram de noroc, experienţă şi multă muncă, mai au în spate şi faptul că au ştiut să ia decizii bune în mod repetat.“

Ţinte „Îi sfătuiesc să investească în do­me­­ni­ul care le place. Orice domeniu are far­me­cul lui, pentru cine ştie să-l găsească. Dar la în­trebarea când, aş spune că nu anul aces­ta.“