Dragoș Doroș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a recunoscut într-un interviu acordat revistei Capital că investigațiile de control la marile averi durează un timp îndelungat, întrucât procedura este una de durată. Astfel, Fiscul vrea să modifice procedura, pe care șeful ANAF o consideră prea lentă.
În trei ani au fost verificați doar 30 de persoane, departamentul special creat în acest sens are acum în lucru “un lot” de alte persoane, urrmând să extindă lista celor verificați.
Capital: În cazul persoanelor fizice cu averi mari cum e procedura?
Dragoş Doroş: La controlul averilor mari e altă tehnologie, avem un departament dedicat încă din 2012, munca e cu totul altfel. Investigaţia e mai amplă, inspectorul ANAF trebuie să afle care este averea, sursa averii, conturile, care sunt rudele pe nume cărora are averea. Primul pas e să îl inviţi la discuţii. Dacă refuză să îşi declare averea şi să plătească impozit urmează executarea.
Din păcate, procedura este de durată. În trei ani am verificat 30, acum verificăm alţi 30 şi urmează să luăm un nou lot de astfel de persoane. Investigaţiile sunt în curs. O să finalizăm câteva astfel de investigaţii în următoarea perioadă. Eu îmi doresc să fie mai multe în investigaţie. Vrem să modificăm procedura, să mai eliminăm nişte etape, în aşa fel încât lucrurile să se mişte mai repede. E prea lentă acum. E vorba de modificări tehnice. Însă e nevoie de infrastructură în direcţia de control, dar şi de personal.
Interviul integral îl puteți citi în revista Capital, disponibilă la toate chioșcurile de ziare.
În primăvara acestui an, la doar o lună după preluarea funcției de președinte al ANAF, Dragoș Doroș declara pentru Capital, în primul interviu acordat presei de la numire, că “procedura de control la marile averi a fost făcută după un program aşa cum se face ea de oameni care o fac de mult timp”.
“Se strâng date, se evaluează riscul se selectează un lot de oameni care sunt chemaţi. Scopul principal al acestui tip de control e să îi facem să înţeleagă că e foarte bine să declare tot ce trebuie. Interesul nostru e să îi ţinem. A fost o primă etapă. Acum înţeleg că s-a dat drumul la următorul lot, care e tot de 30 de persoane fizice cu averi mari care intră sub controlul Fiscului. Concentrarea principală pe acest tip de control e să îi invităm pe aceşti oameni la discuţii şi să ne lămurim cum e mai bine ca aceşti oameni să declare şi să plătească şi să nu ajungem la altele. Sigur că acolo unde nu există altă cale… S-a terminat faza de documentare pentru mai multe persoane şi o să apară mai des calupurile acestea, în sensul în care vor fi chemaţi la discuţii. În curând. Şi mai mult decât atât, s-a mai terminat o analiză a unor persoane, aşa numite persoane cu risc fiscal mare care sunt în număr mai mare, pe care să le distribuim şi în teritoriu şi vor începe controalele şi acolo”, declara Dragoș Doroș, la începutul lunii aprilie 2016 pentru Capital.
Sunt peste 14,3 milioane de persoane fizice în România care au venituri impozabile. Acestea trec prin mai multe filter, spunea atunci șeful ANAF. “Noi îi verificăm pe cei care au împrumutat firma cu mai mult de 200 de mii de lei, cei care cumpără bunuri sau case a căror valoare depăşeşte 70 de mii de euro, sau au depozite anuale la bănci mai mari de 150 de mii de lei. De asemenea, vorbim de persoane care au cumpărat maşini mai scumpe de 25 de mii de euro”, explica Doroș.
Potrivit lui, analiza de risc s-a făcut la peste 295 de mii de persoane. “Mai exact, s-au comparat veniturile recent declarate cu toate cheltuielile efectuate şi creşterea patrimoniului. De asemenea, verificăm care sunt sursele neimpozabile la care au apelat. Mai exact retrageri din depozitele bancare. Astfel, 7.879 de persoane fizice au fost propuse pentru verificarea amănunţită. Vorbim aici de patroni bogaţi de firmă săracă, persoane cu patrimoniul semnificativ dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, vorbim aici în principal de oamenii din show-biz care au venituri inclusiv din exploatarea comercială a dreptului de imagine, din participarea la evenimente, fără să existe un contract permanent care să permită urmărirea veniturilor. Anul trecut s-au verificat circa 300 de persoane. Anul acesta vor fi verificate 319 persoane, respectiv un al doilea lot”, a spus Doroș, în luna aprilie.
În vara anului trecut, revista Capital arăta cum sunt distribuite pe JUDEȚE primele 313 persoane verificate in cadrul programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal de către ANAF.
Distribuţia o puteţi găsi aici
Pe 6 august 2015, ANAF a anunţat că a demarat programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal bazat pe analize de risc, în urma cărora au fost identificate şi alte persoane fizice decât cele din grupul Persoanelor Fizice cu Averi Mari care prezintă risc fiscal ridicat. Riscul de nedeclarare a unor venituri semnificative şi sustragere de la plata impozitelor aferente a fost stabilit conform infograficului de mai jos:
La finele anului trecut, Fiscul a făcut publice sumele ascunse de primii 10 bogătaşi români, luaţi la verificat. Peste 20 de milioane de euro, respectiv o medie de două milioane de euro de persoană, au fost ascunşi prin diferite conturi şi tranzacţii mai mult sau mai puţin transparente. Investigaţiile au avut ca urmare mai multe plângeri penale depuse de Fisc.