Ce conțin, de fapt, cârnații cabanos? Într-unul dintre episoadele emisiunii „Starea Sănătății”, Dragoș Pătraru a analizat cârnații cabanos, având în vedere popularitatea acestora în rândul românilor. Potrivit lui, în anul 2022, industria cârnaților a generat aproape un miliard de euro, plasând România pe locul al treilea în topul producătorilor europeni, după Polonia și Austria.

Ce conțin, de fapt, cârnații cabanos?

Ei bine, deși cârnații cabanos sunt foarte iubiți de români, nu sunt deloc sănătoși. Dragoș Pătraru a tras un semnal de alarmă, afirmând că Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o legătură clară între consumul de mezeluri, inclusiv cârnații cabanos, și riscul de cancer.

Potrivit lui, acest produs a fost considerat o delicatesă pentru ocazii speciale, dar că astăzi, datorită exporturilor, poate fi găsit în magazinele din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății face o legătură foarte clară între consumul de mezeluri și cancer. Iar asta se întâmplă din cauza a ceea ce a ajuns această industrie a cărnii. Dar care e treaba cu Cabanosul? Inițial, acest produs a apărut ca o delicatesă pentru ocazii speciale. Iar astăzi din cauza exporturilor este regăsit în magazinele din toată lumea”, a explicat acesta.

Dragoș Pătraru a analizat, totodată, lista de ingrediente a mai multor branduri de cârnați Cabanos. Și indiferent de firma care îi produce, a constatat că în toate cazurile lista de ingrediente este mult mai lungă decât ar trebui și conține o abundență de E-uri și aditivi alimentari periculoși.

Pătraru a concluzionat, așadar, că ar trebui să ne ferim de acești cârnați sau să îi consumăm cât mai rar cu putință. Acesta a mai subliniat că un astfel de produs nu ar trebui să fie inclus niciodată în meniul copiilor.

„Cei de la InfoCons au luat și ei acest tip de cârnat la verificat și concluzia lor, după ce au analizat în 2017 nouă produse, a fost că fiecare conținea între 4 și 8 E-uri. În 2018, au reluat analiza acestui produs și au observat că multe dintre firme folosesc nitrit de sodiu, unul dintre cei mai controversați aditivi alimentari.

Deci aș vrea să vă sfătuiesc să renunțați la a consuma mezeluri, de orice fel sau măcar dacă voi nu puteți, voi adulții, nu le mai dați copiilor mezeluri. Știu că nu aveți timp, că sunt mult mai ușor de folosit când vrei să termini o mâncărică repede… să fie niște excepții. Mezelurile nu vă fac bine”, a mai spus el.

Consumul zilnic de carne procesată, legat strâns de apariția unor boli cronice

Alegerile noastre alimentare au un impact considerabil asupra sănătății pe termen lung. În ultimele decenii, creșterea producției și consumului global de carne a depășit cu mult recomandările dietetice din multe țări.

Studiile au demonstrat că dietele bogate în carne procesată și în carne roșie neprocesată sunt asociate cu un risc crescut de boli cronice, inclusiv diabet de tip 2.

O analiză globală recentă a identificat o legătură semnificativă între consumul zilnic de carne roșie și procesată și un risc mai mare de diabet de tip 2, conform publicației Eatingwell.

Acest studiu amplu, publicat în revista „The Lancet Diabetes and Endocrinology”, subliniază importanța reevaluării consumului de carne ca parte a unei strategii de prevenire a diabetului. Mai multe puteți citi aici.