“Ce înseamnă Legea prevenției? Vine inspectorul fiscal la tine și trebuie să-ți aplice o amendă pentru o anumită abatere. Dacă acea abatere se regăsește în HG 33 ca fiind incidentă Legii prevenției, el îți va aplica un avertisment, va întocmi un plan de conformare care are un termene de maximum 90 de zile calendaristice, în funcție de amplitudinea faptei care trebuie remediată, iar în termen de zece zile calendaristice de la expirarea datei prevăzute pentru îndeplinirea măsurilor din planul de conformare va veni să te verifice. Ai îndeplinit măsurile, trece în acel plan de conformare că au fost îndeplinite, n-ai îndeplinit măsurile, va aplica sancțiunea contravențională”, explică Dragoș Pătroi. Acesta atrage atenția că un agent economic poate beneficia de prevederile acestei legi o singură dată într-o perioadă de trei ani. Totuși, chiar și așa, se poate dovedi benefică pentru mediul de business.

“Aria de aplicativitate a acesteio legi este destul de extinsă în domeniul fiscal. Nu este exhaustivă, dar e destul de extinsă și poate fi în folosul contribuabilului. Se aplica în cazul neemiterii bonurilor fiscale, dacă bonurile fiscal au date eronate sau incomplete – până acum era amendă, te sancționa din prima – în cazul neprezentării dosarului de prețuri de transfer, chiar în situația acelor contribuabili care au obligația întocmirii și prezentării lui, nedepunderii declarațiilor de înregistrare fiscal de radiere, de mențiuni, a declarațiilor informative – 205 și 207 – a declarațiilor recapitulative VIES. Legea prevenției nu face minuni, dar îi ajută pe contribuabili”, mai arată consultantul fiscal.

Emisiunea Capital Live se difuzează pe capital.ro și pe pagina de Facebook a revistei Capital în fiecare miercuri, de la ora 11.00.