Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii sistemului judiciar, că majorarea salariilor cu 18% solicitată pentru salariaţi din justiţie nu este considerată oportună din punct de vedere bugetar.
„În privinţa ridicării tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii justiţiei care nu au acest lucru – datorită impactului bugetar pe care această măsură îl are, nu este considerată oportună bugetar şi pe responsabilitate fiscală bugetară pentru Guvern”, a precizat Pîslaru. El a adăugat că a cerut "înţelegere" celor din justiţie pe acest subiect.
„Acest Guvern nu are cum să pună la îndeplinire un astfel de lucru şi, evident, le-am cerut înţelegere colegilor din justiţie pe acest lucru. (…) Le-am cerut înţelegere, înţelepciune pentru a nu continua acest conflict. (…) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei şi nu putem, în acest moment, să găsim resursele pentru a face nişte corecţii care sunt mult mai însemnate, pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar", a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, anumite inechităţi privind salarizarea au fost rezolvate sau se încearcă rezolvarea lor.
"Nu este vorba despre o negociere. Ordonanţa 20 nu a fost o ordonanţă de creşteri salariale, a avut cu totul alt scop. Nu era vorba niciun moment de a creşte salarizarea într-un sector sau altul. Grilele pe care le-am dat pentru sănătate şi educaţie erau grile care să aşeze cumva salarizările în acele domenii. Nu au avut ca scop în sine creşterea salarizării, deci nu se pune problema unei negocieri de procente cu sistemul de justiţie în acest moment", a adăugat Pîslaru.
Dragoş Pîslaru, a ținut să menționeze și că retractează lucrurile spuse referitoare la „reaua-credinţă” a sistemului judiciar. "Aş vrea să clarific, în primul rând, anumite afirmaţii pe care le-am făcut în spaţiul public. Le-am spus şi colegilor: retractez acel lucru care poate a fost un pic cam rapid aruncat, legat de reaua-credinţă a sistemului de justiţie. Nici nu se pune problema, pe fond, de o rea-credinţă", a afirmat Pîslaru, care a participat la o conferinţă organizată de CSM, vineri, la sediul INM.
El a spus că a apreciat invitaţia magistraţilor pentru a putea clarifica nişte lucruri dintr-o tensiune, ''care s-a montat artificial, din ce în ce mai ridicată".
Ministrul a explicat că afirmaţiile sale au fost determinate de faptul că nu se înţelesese oportunitatea pe care Guvernul o vedea în aceea legislaţie privind salarizarea.
"Practic, era vorba de faptul că pentru mai puţin de 1% din personalul din justiţie se dorea ridicarea restului de 99% la nivelul acela salarial cu o creştere de 18%, deci pentru 99% din personalul din justiţie, şi atunci acea indignare pe care am avut-o mă făcea să cred că există o portiţă prin care ocolim practic intenţia iniţială a Guvernului care era aceea de a rezolva probleme de inechităţi, dar cu un accent pe echitate, pe solidaritate. Atâta timp cât nu poţi să dai salarii mai mari celor peste 350.000 de oameni din sectorul public din România, cu salarii între 1.250 – 1.400 lei, atunci evident era o problemă serioasă în a putea găsi resurse bugetare pentru astfel de creşteri", a spus Pîslaru.