România şi Bulgaria ar trebui să lucreze cot la cot, cu o strategie comună, pentru a putea obţine un rezultat pozitiv în dosarul privind spaţiul Schengen.
Soluţiile aflate acum la dispoziţia României şi Bulgariei pentru a rezolva dosarul Schengen
Totodată, este extrem de important ca România să nu rămână ancorată în logica în care atât cât timp nu se închide dosarul migraţiei nu poate discuta subiectul Schengen. Declaraţiile îi aparţin europarlamentarului Dragoş Tudorache, fost ministru de Interne în Guvernul României.
„Pe masă sunt două opţiuni: fie mergem la pachet cu Bulgaria – ceea ce eu recomand să facem, ceea ce înseamnă că trebuie să convingem în primul rând Olanda, şi apoi să tratăm problema Austriei, fie considerăm că problema Olandei nu poate fi rezolvată şi atunci scenariul ar fi desprinderea de Bulgaria care tehnic, juridic, cred eu că acum s-ar putea face la nivel teoretic, însă politic atunci avem alte probleme, cu alte state membre care nu ar vrea să vadă decuplarea”, a afirmat vicepreşedintele grupului Renew Europe.
Dragoş Tudorache: Este nevoie în primul rând o discuţie cu Bulgaria, chiar dacă nu are Guvern
Dragoş Tudorache a explicat faptul că România ar trebui să convingă autorităţile din Olanda să lucreze pe un scenariu în care România şi Bulgaria împreună să obţină un calendar şi nişte paşi concreţi în vederea aderării la Schengen. Odată ce acest lucru se va realiza, Austra va rămâne complet singură şi atunci totul va deveni mult mai simplu.
„Odată rezolvată chestiunea Olandei, Austria ar rămâne izolată şi cred că va fi mult mai simplu de găsit o soluţie. Dar aici este nevoie în primul rând o discuţie cu Bulgaria, chiar dacă nu are Guvern, chiar dacă are alegeri, şi împreună cu ea să se facă o strategie.
Ştiu că sub egida preşedintelui bulgar există un grup transpartinic, care aduce toate forţele politice în jurul acestui obiectiv şi care a selectat oameni care pot ajuta Bulgaria, prin expertiza pe care o au, pentru a-şi îndeplini acest obiectiv. Din ceea ce înţeleg, este important şi pentru ei în acest moment.
Nu ştiu dacă s-a schimbat ceva în timpul perioadei electorale, dar sunt convins că, odată preluată chestiunea la nivelul preşedinţiei, există oameni care să aibă continuitate în discuţii, chiar şi în timpul acestei perioade”, a mai precizat Dragoş Tudorache într-un interviu acordat Agerpres.
România pierde timpul privind aderarea la Schengen?!
Europarlamentarul a subliniat însă că, dacă nu există nici acum o strategie comună cu Bulgaria, înseamnă că s-a pierdut timpul masiv pe acest subiect.
Dacă această strategie există deja, ar trebui să se vadă în curând efectele ei „poate chiar acum, la Consiliul JAI, să se vadă un demers comun între România şi Bulgaria, o declaraţie comună a miniştrilor român şi bulgar cred că eu că ar fi un semnal interestant şi important de dat”.
Totuşi, dacă această strategie nu s-a făcut, „părerea mea este că în continuare pierdem timpul”, spune Dragoş Tudorache.