După ce a vândut 80% din Vitan Residences, fondul de investiţii Romanian Property Fund (RPF) va lansa pe piaţă două proiecte rezidenţiale. Cum se explică acest entuziasm, dacă ţinem seama de faptul că preţurile apartamentelor noi au scăzut cu circa 28% în ultimele 12 luni? Potrivit estimărilor consultantului imobiliar Colliers International, anul acesta vor fi livrate pe piaţa din Capitală circa 5.000 de apartamente noi. Printre acestea se vor număra şi cele 186 de unităţi
După ce a vândut 80% din Vitan Residences, fondul de investiţii Romanian Property Fund (RPF) va lansa pe piaţă două proiecte rezidenţiale. Cum se explică acest entuziasm, dacă ţinem seama de faptul că preţurile apartamentelor noi au scăzut cu circa 28% în ultimele 12 luni?
Potrivit estimărilor consultantului imobiliar Colliers International, anul acesta vor fi livrate pe piaţa din Capitală circa 5.000 de apartamente noi. Printre acestea se vor număra şi cele 186 de unităţi finanţate de fondul de investiţii american Romanian Property Fund Development (RPF), în cadrul proiectului rezidenţial bucureştean Vitan Residence, cu o valoare de piaţă de 30 de milioane de euro, care a fost finalizat. Costul terenului şi al proiectului, preluate de la un investitor local, a fost de circa patru milioane de euro.
„Mai avem de vândut aproximativ 20% dintre locuinţele disponibile în Vitan Residence şi cred că până în iunie vom finaliza vânzările“, declară, pentru Capital, Dragoş Vrânceanu, managing partner al RPF. În paralel, investitorii americani au oferit finanţare şi pentru demararea altor proiecte, primul dintre ele (asemănător celui din Vitan atât ca număr de apartamente, cât şi ca investiţie şi preţ de vânzare) fiind amplasat în Dristor, iar negocierile în vederea obţinerii necesare finanţării acestuia sunt avansate, potrivit lui Vrânceanu. Acesta va include cinci blocuri a câte 11 etaje, iar lucrările de construcţie vor fi demarate în perioada imediat următoare. „Încercăm să profităm de costurile scăzute de construcţie. Dacă noi vom plăti mai puţin cu, să zicem, 20% pe materialele de construcţii şi pe manoperă, vom putea vinde locuinţele cu 20% mai ieftin“, explică Vrânceanu. „În momentul în care beneficiarul semnează contractul, noi vom îngheţa preţurile. Targetul va fi undeva la 900 de euro/metru pătrat + TVA“, descrie politica de preţuri şeful RPF. Celălalt proiect, situat în apropiere de Parcul Carol, va avea o altă schemă de preţuri, fiind destinat unui public cu venituri mai ridicate.
Mai bine de-a gata?
Spre deosebire de RPF, alţi investitori imobiliari preferă să preia proiecte întregi sau locuinţe din cadrul proiectelor, evitând, astfel, postura de dezvoltator. Astfel, britanicii de la Tri Investment au finalizat, recent, achiziţionarea proiectului Eminescu View, cu 69 de locuinţe, pentru care au plătit 11,5 milioane de euro, iar norvegienii de la fondul România Invest caută încă oportunităţi pentru a-şi majora portofoliul de apartamente deţinut, cifrat în prezent la circa 800 de unităţi.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidenţiale noi din Bucureşti a ajuns, în luna ianuarie, la 1.487 euro/mp suprafaţă utilă, potrivit indicelui realizat de portalul imobiliare.ro. Acest nivel reprezintă o creştere de 1,8% faţă de valoarea lunii decembrie, când se cereau 1.461 euro/mp, dar o diminuare cu 27,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Un hotel şi ceva rezidenţial, dar în provincie
Ştiu un teren pe care proprietarul cerea acum doi ani 12 milioane de euro şi avea ofertă de zece. Acum, îl vom cumpăra cu maximum trei milioane.
Dragoş Vrânceanu, managing partner RPF
Deşi pe termen scurt au crescut uşor, preţurile locuinţelor noi s-au diminuat cu 27,7% în ultimele 12 luni, potrivit imobiliare.ro