Taxa percepută de Centrul de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale s-a dublat în acest an în municipiul Giurgiu, de la 50 de lei la o sută de lei, iar pentru căsătoriile în penitenciar, unde nu se percepea taxă, începând din acest an se va percepe o taxă de cinci sute de lei. 

„În baza unei hotărâri a CLM Giurgiu, aprobată în ultima şedinţă ordinară a CLM Giurgiu, taxele de stare civilă s-au modificat şi completat cu şase noi poziţii. Astfel, taxa pentru oficierea căsătoriilor în zile de sâmbătă duminică şi alte sărbători legale, care a fost 50 de lei în anul 2018, acum va fi o sută de lei”, se arată într-o informare de presă emisă miercuri de Primăria municipiului Giurgiu. 

Totodată, pentru oficierea căsătoriilor la penitenciar, pentru care nu era prevăzută nicio taxă în anul 2018, CLM a aprobat pentru anul 2019 o taxă de cinci sute de lei. 

Şi pentru verificare documente şi întocmire dosar de transcriere a certificatelor de stare civilă emise de alte state şi înscriere de menţiuni produse în străinătate pentru care nu erau percepute taxe în anul 2018, în acest an va fi percepută o taxă de 50 de lei. La fel se va întâmpla şi în cazul verificării de documente şi întocmire dosar de rectificare act de stare civilă, verificare documente şi întocmire dosar de schimbare de nume unde taxa era zero, iar acum este de 50 de lei. 

Totodată, pentru eliberare copii cereri depuse de persoane fizice din arhiva compartimentului de stare civilă sau eliberare certificat de celibat sau alte adeverinţe privind înscrierea sau conţinutul actelor de stare civilă, cereri depuse de persoane fizice, nu se percepeau taxe, iar acum taxa va fi de zece lei. 

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a menţionat presei că aceste taxe au fost impuse pentru anul 2019 deoarece în municipiu funcţionează un centru de evidenţă a persoanelor care asigură servicii atât pentru locuitorii din oraş cât şi pentru comunele adiacente, iar cheltuielile acestuia de funcţionare sunt de aproximativ „patru sute de mii de lei pe an, iar de la bugetul de stat a fost alocată în anul trecut o sumă mai mică de o sută de mii de lei, mai puţin de 25 la sută din acest necesar”