"Am adoptat astăzi a doua rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare bugetară pozitivă, a doua rectificare pozitivă în acest an, care reprezintă o imagine foarte bună privind modul eficient în care am gestionat banii publici şi o foarte bună evoluţie a economiei. Am asigurat echilibrele macroeconomice, oferind încredere şi predictibilitate investitorilor. Am asigurat limita de deficit bugetar asumat pentru 2016 şi anume 2,8% din PIB în termeni de numerar şi 2,95% în termeni de metodologie ESA", a declarat Anca Dragu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

Potrivit ministrului, în primul semestru al acestui an, PIB-ul s-a majorat cu circa 5,2%, "ca urmare a contribuţiei pozitive a cererii interne", iar creşterea investiţiilor "a fost mai evidentă în trimestrul al doilea al semestrului" – 10,7%. 

"Este de evidenţiat creşterea valorii adăugate brute în toate sectoarele economice: agricultură o creştere de peste 10%, servicii – 7%, construcţii – 4,9%, industrie – 1,8%", a explicat Anca Dragu. 

Ministrul a mai anunţat că, la nivelul primelor opt luni ale anului, volumul producţiei industriale s-a situat cu 1,1% peste nivelul realizat în aceiaşi perioadă din anul precedent, iar volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare cu 2%. 

De asemenea, ea a spus că exporturile au întregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere cu 4,3% iar importurile de bunuri au crescut cu 6,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. 

"Investiţiile străine directe au totalizat 2,7 miliarde de euro, fiind o creştere record de 18,6% faţă de perioada similară a anului precedent", a completat Anca Dragu. 

În primele 10 luni ale anului, preţurile de consum s-au redus în medie cu 1,73% iar inflaţia anuală a înregistrat în luna octombrie o scădere de 0,43%, potrivit ministrului Finanţelor. 

Totodată, s-a înregistrat o reducere a numărului de şomeri în primele nouă luni – de la 450.000 la 429.000 iar câştigul mediu brut este în creştere de la 2.681 de lei la elaborarea bugetului la 2.815 lei cât se estimează pentru sfârşitul anului 2016.

„Rectificarea bugetară va avea loc săptămâna viitoare. Principiile sunt de păstrare a ţintei de deficit bugetar pe 2016. Este o rectificare pozitivă. Principiul este de a asigura fondurile necesare pentru proiectele care au performat, în detrimentul celor care au rămas în urmă”, a declarat săptămâna trecută Dragu.

Ministrul Finanţelor nu a dat, însă, detalii cu privire la instituţiile care vor primi mai mulţi bani sau cele care vor pierde.

Potrivit sursei citate, ţinta de deficit se menţine la 2,8% din PIB pentru finalul anului.

O primă rectificare bugetară a fost aprobată de Executiv în luna august.

“La rectificare, facem o analiză asupra proiectelor de investiţii pe care ministerele le-au avut în derulare şi, acolo unde nu există şanse rezonabile ca proiectul să fie implementat, desigur acei bani se redistribuie către proiecte a căror implementare este mai bună”, a spus Dragu în octombrie.

Referitor la deficitul bugetar pentru acest an, ministrul citat a spus că ţinta stabilită nu va fi modificată, dar se va realiza o analiză pe baza datelor actuale pentru a se stabili dacă acesta va fi sub ţinta stabilită, din cauza nerealizării unor investiţii.

Guvernul a aprobat în august prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016.

'Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menţinerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menţine credibilitatea în capacitatea guvernului şi a statului de a gestiona bugetul şi în consecinţă de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică şi în evoluţia economică a ţării (…). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârşitul anului trecut', a afirmat la acea vreme premierul Dacian Cioloş.

Premierul a adăugat că veniturile bugetare 'au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăseşte în plus în alocarea bugetară faţă de ceea ce a fost decis pentru 2016'.

AGERPRES