Predictibilitatea fiscală este esenţială în stimularea investiţiilor şi, implicit, a economiei, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la Bratislava în cadrul ECOFIN, unde s-a discutat, printre altele, despre lupta împotriva evaziunii fiscale, conform unui comunicat de presă.
"Consider că, pentru a avea o abordare eficientă pentru combaterea evaziunii fiscale, este nevoie de accelerarea schimbului de informaţii atât la nivelul UE, cât şi intern, între instituţiile implicate. De asemenea, predictibilitatea fiscală este esenţială în stimularea investiţiilor şi, implicit, a economiei", a spus Dragu, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor Publice.
Conform documentului, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au discutat, în cadrul ECOFIN, despre instrumente suplimentare pentru a reduce incertitudinea fiscală astfel încât investiţiile interne şi cele străine directe să nu fie afectate.
"Astfel, pentru creşterea certitudinii, UE are în vedere continuarea armonizării reglementărilor transfrontaliere privind impozitarea, reguli de impozitare şi acorduri de preţ în avans obligatorii, pregătirea funcţionarilor din administraţiile fiscale pentru a putea face faţă noilor provocări globale, precum şi programe de conformare şi cooperare. Pe agenda ECOFIN s-au aflat şi teme legate de viitorul politicii economice în cadrul Uniunii Europene. A fost discutat planul de investiţii pentru Europa, mai exact aspecte legate de evaluarea implementării primilor doi piloni şi următorii paşi", se arată în comunicat.
MFP precizează că la nivelul României, există un prim contract în valoare de 15 milioane de euro încheiat între Banca Europeană de Investiţii şi Agricover IFN pentru sprijinirea IMM-urilor din sectorul agricol. În plus, România este inclusă în două operaţiuni regionale FEI cu instituţii financiar-bancare.
În marja ECOFIN, ministrul Anca Dragu s-a întâlnit, la Bratislava, cu omologul său german, Wolfgang Schauble.
"Pe masa discuţiei s-au aflat teme legate de creşterea economică impresionantă înregistrată de România în al doilea trimestru, de avansul exporturilor către Germania (creştere cu peste 10% în primele cinci luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2015), dar şi despre noi oportunităţi de investiţii ale investitorilor germani în ţara noastră. Ministrul Anca Dragu a apreciat numărul important al investiţiilor germane în România, dar şi colaborarea cu Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW", menţionează sursa citată.
De asemenea, ministrul Anca Dragu s-a întâlnit cu ministrul finlandez din Finanţe, Petteri Orpo, pentru a stabili prime contacte vizând preşedinţia Consiliului UE pe care România o va deţine în 2019.
SURSA: Agerpres