Costul de construcţie din România este mult peste media europeană şi se situează pe locul doi în Europa, după Lituania, motiv pentru care piaţa imobiliară românescă are o atractivitate redusă, potrivit lui Ion Drăgulin, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).
Statisticile BNR arată o scădere puternică a intenţiei de achiziţie pe sectorul imobiliar din România, segment care a generat pe piaţa financiară cea mai mare rată de credite neperformate, de circa unu la trei. Acesta a mai precizat că garanţiile imobiliare sunt în principal pentru creditele de consum şi nu pentru cele imobiliare.
„Pe sectorul imobiliar şi construcţii, finanţarea externă pe termen scurt este excesiv de mare. În timp ce instituţiile financiare fac eforturi să reducă devalorizarea colateralului, apar probleme tot mai mari în rândul companiile care s-au finanţat şi care în acest moment sunt foarte vulnerabile“, a declarat Drăgulin.
Populaţia, mai responsabilă decât firmele
El a explicat faptul că indicatorii BNR sugerează că populaţia s-a comportat remarcabil de bine în ceea ce priveşte rambursarea spre deosebire de companii.
„Creditele acordate populaţiei au cea mai bună performanţă, Dintre acestea, creditele imobiliare au performanţă bună, iar cele de consum cu garanţie imobiliară au performanţă mai redusă. Comparativ cu acestea, creditele acordate companiilor din construcţii şi imobiliare au de departe o performanţă mai redusă“, a completat Drăgulin.
Oficialul BNR a subliniat că fără implicarea autorităţilor în scăderea costurilor din sectorul construcţiilor criza nu se va rezolva.