Drama familiei Onac care a dus la înființarea primului Campus Medical din România dedicat Copilului nou-Născut Prematur

copil, părinte, bebeluș, concediile de maternitate

SURSA FOTO: Dreamstime

Fiica soților Onac s-a născut prematur iar sistemul medical din România nu i-a putut oferi tratamentul și atenția de care avea nevoie. Drama familiei lor i-a împins pe Sebastian și Iulia Onac să demareze un proiect extraordinar. Centrul Maria Beatrice, care poartă numele fiicei lor, salvează acum anual viețile a 700 de copii născuți prematur.

Sebastian Onac, cofondator al Centrului Maria Beatrice din Alba Iulia, a fost invitat special la Podcastul “Esențial”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”. În cadrul emisiunii, el și-a dezvăluit povestea tristă care a dus, însă, la construcția primului Campus Medical din România dedicat Copilului nou-Născut Prematur. Acesta va fi inaugurat în luna mai a anului 2025.

“Tot ce facem noi acum facem din frustrarea pe care am trăit-o noi în România timp de doi ani. Am vrut să dăm un sens tragediei din viața noastră”, a declarat Sebastian Onac.

Primul Campus din România dedicat copilului născut prematur

Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia a fost înființat de Sebastian Onac împreună cu soția lui, în anul 2011. Acesta are capacitatea de a trata aproximativ 700 de copii. Centrul are o echipă de 50 de medici de neurologie pediatrică, recuperare, medicină fizică, balneologie, kinetoterapie, logopedie, psihologie clinică, psihoterapie, printre multe alte specializări. În primăvara anului 2025, soții Onac vor deschide noul Campus Maria Beatrice.

Acesta va avea capacitatea de a trata peste 2000 de copii anual. Noul campus va dispune și de laborator de teste genetice, neonatologie, neurologie pediatrică, recuperare psihică, fizică, ortopedie pediatrică și nutriție.

“Acest proiect are ca scop să salveze viețile acestor copii, în ideea că viața nu înseamnă doar să trăiești”, a explicat Sebastian Onac.

Noul Campus Medical Maria Beatrice are o suprafață de 5000 de metrii pătrați. Campusul va dispune și de teren exterior de 6000 de metrii pătrați dedicat recuperării în aer liber prin terapie cu căței și căluți, și grădinii senzoriale. “Centrul are, de asemenea, panouri solare și termodinamice cu pompe de căldură. Încercăm să-l facem cât se poate de “verde””, a spus Sebastian Onac.

“Avem două bazine de hidroterapie și un canal de educare și reeducarea mersului care au un nivel al apei variabil în funcție de înălțimea copilului, cu ajutorul unui bazin compensator. De asemenea, 12 dușuri și 25 de chiuvete sunt încălzite cu pompe de căldură și panouri termodinamice”.

În plus, pentru a lupta împotriva risipei de apă potabilă, Sebastian Onac a decis să insaleze un sistem de colectare a apei pluviale curate de pe 2000 de metrii pătrați de acoperiș. Investiția în acest campus, până la momentul actual, este de 5 milioane de euro. Sebastian Onac preconizează că va ajunge la 6 milioane de euro până la finalizare.

Drama familiei Onac

Soții Onac au dat naștere acestui proiect cu intenția de a salva viețile copiilor care se nasc prematur. Și-au dorit să le ofere altor bebeluși din România o șansă pe care fetița lor, din cauza sistemului medical limitat, nu a obținut-o: șansa de a avea o viață normală.

“Nu știu de ce lucrurile au mers atât de greu în cazul nostru, dar am pierdut trenul. Soția a avut vizite la doi ginecologi în timpul sarcinii. Am avut vizite și la neurolog pediatru ulterior, și ni s-a spus că totul este în regulă. Cum să fie totul în regulă, și după șase luni să fie copilul diagnosticat cu paralizie cerebrală?

Maria Beatrice, fiica noastră, este o fetiță extraordinară. Însă ea nu merge și nu vorbește. Noi ne dorim ca măcar datorită ei, alți bebeluși să fie salvați la timp și să aibă o viață normală”, a povestit Sebastian Onac.

Căutând tratamente și soluții pentru fetița lor, soții Onac au ajuns în cele din urmă la un centru din Ucraina. Acolo terapia copilului născut prematur era abordată într-un mod holistic, implicând întreaga familie.

“Efectul terapiei asupra fetiței noastre a fost minim, deoarece nu a fost diagnosticată la timp. Până în 9 luni de viață ale copilului, se pot face minuni. Noi acum facem minuni.”

Din frustrarea și tristețea pe care au simțit-o cei doi părinți, s-a născut determinarea de a acționa. Pe drumul înapoi spre România, Sebastian Onac și-a imaginat cum ar fi să poată oferi României ceea ce a descoperit el la centrul din Ukraina.

“Desigur, acum noi am depășit cu mult ceea ce aveau cei de la centrul din Ukraina la vremea respectivă.”

Începuturile Centrului Maria Beatrice

Proiectul a început la un nivel foarte mic, nimeni nu și-a imaginat unde se va ajunge.

“Am început să cer ajutorul autorităților, însă nu am avut succes”, a povestit Sebastian Onac.

“Eu am câștigat locul I la concursul Crizantema de Aur, categoria Romanță Cultă. Cunoșteam mulți cântăreți, tenori, oameni influenți din lumea muzicii. În cele din urmă am reușit să organizăm un concert la care am cântat și eu alături de ei, pentru a lansa ideea acestui proiect.

Scopul era să vedem dacă prinde. Și au început să sune telefoanele. Concertul s-a transformat într-o serie de concerte pe care le-am organizat în mai multe orașe din țară, pentru a promova proiectul. Așa am început proiectul Centrului Maria Beatrice.”

Autoritățile locale și județene s-au alăturat într-un final proiectului.

“Ne-au pus la dispoziție un spațiu foarte generos pe care noi l-am dotat. Acolo funcționează și în prezent Centrul Maria Beatrice.”

O abordare specială

Sebastian Onac a schițat programul centrului său prin prisma experienței sale negative cu fetița lui.

“În experiența noastră cu fetița, evaluarea a fost făcută în 10-15 minute. Noi la Centrul Maria Beatrice acordăm ore pe parcursul a două săptămâni în care se efectuează un screening. În funcție de rezultate, noi ne setăm niște obiective. După care, avem o ședință de follow-up și stabilim obiectivele finale împreună cu părinții”, a explicat el.

“Cea mai importantă componentă la noi este faza pregătitoare a copilului înainte ca el să intre în terapie. Copilul intră în terapie pe dinamica lui personală. Noi ne folosim de informațiile date de părinți (la ce oră mănâncă copilul, la ce oră doarme, când este cel mai activ) și schițăm procesul terapeutic în funcție de ele.

De fapt, 40% din terapie sunt etapele pregătitoare până când terapeutul pune mâna pe copil. De asemenea, avem șapte niveluri de evaluare a copilului efectuate timp de două săptămâni.”

Sebastian Onac a punctat faptul că primul pacient, la o naștere prematură, esta mama.

“Noi la centrul lucrăm foarte mult cu mamele. Asta aducem noi ca plus valoare în tot ceea ce organizăm. Dăm foarte multă importanță stării de bine emoționale a mamei care se transmite ca stare emoțională a copilului.

Uneori implicăm chiar și frățiorii în terapie ca translatori ai comenzilor terapeutice în relație cu copilul mic. Pentru că, cel mic respectă mult mai mult comenzile unui alt copil familiar lui.”

Finanțarea terapiilor

Centrul Maria Beatrice are un sistem de plată mai aparte. Pe de-o parte, ei ofertează servicii către primării și primesc fonduri de la acestea pentru copiii din zona lor de reședință. Pentru ceilalți, care nu beneficiază de ajutorul Statului, Sebastian Onac îi consiliază pe părinți să meargă pe principiul “un copil, un ONG”.

“Un ONG le permite să strângă sponsorizări. Cam 80% din părinții care apelează la serviciile noastre fac plata prin sprijinul ONG-ului pe care ei l-au înființat în acest sens. Costurile sunt destul de mari, ajung la 7000 de lei pentru două săptămâni de terapie. O zi de terapie cu 4-5 ședințe poate ajunge la 5-600 de lei”, a spus el.

El a subliniat, de asemenea, faptul că procesul terapeutic al unui copil născut prematur poate fi lung.

“Un copil născut prematur, pentru a avea o viață normală, trebuie să meargă la terapie cum merg alții la grădiniță. Procesul terapeutic poate dura în total 2-3 ani. Insă 2-3 ani raportat la o viață de om este foarte puțin”, a spus cofondatorul centului.

Companiile mari sprijină proiectul Maria Beatrice

Costurile salariale ale personalului centrului ajung la 60 de mii de euro lunar. Ajutorul financiar pe care l-au primit soții Onac în dezvoltarea și susținerea proiectului a venit din parte companiilor multinaționale, cât și din partea antreprenorilor români.

“Avem sponsori care sunt alături de noi de 8 ani de zile. Cum este cazul companiei Dnagrar. Deichman România este, de asemenea, alături de noi de trei ani de zile.”

Antreprenorii Iulian Nedea, Ana Nedea și Sergiu Bazarciuc sunt și ei alături de Centrul Maria Beatrice.

“Rolul nostru, al meu și al soției mele, inițiatorii proiectului și fondatorii asociației Maria Beatrice și a campusului medical Maria Beatrice din Alba Iulia, este acela de a aduce oamenii împreună. Aducem medici și terapeuți împreună cu companii care finanțează și creăm un proiect pe care îl livrăm României”, a declarat Sebastian Onac.