Probleme mari pentru realizatorul emisiunii “În gura presei”, Mircea Badea. Deşi telespectatorii îl cunosc drept o persoană energică şi plină de viaţă, vedeta Antena 3 a aflat că suferă de o boală serioasă, care îi cauza deseori stări de rău. De-a lungul timpului, Badea a consultat mai mulţi medici, însă până acum această boală a rămas un mister.
Totul s-a lămurit graţie profesorului Gheorghe Mencinicopschi, iar Mircea Badea a aflat că are boala celiacă, respectiv intoleranţa autoimună la gluten. În prezent, nu există un tratament care poate fi prescris de medic pentru tratarea acestei boli, însă persoanele afectate pot duce o viaţă normală atât timp cât evită consumul de gluten.
“Domnul Mencinicopschi a scris o carte despre boala celiacă. E o boală nasoală. O boală destul de rară, dar nu atât de rară după cum ai putea crede după denumirea exotică. Se depistează rar.
Constați că se întâmplă lucruri cu tine, dar nu știi de ce. Eu am boala celiacă. Stați liniștiți, nu se ia. Știți cine mai are boala celiacă? Novak Djokovic, numărul 1 mondial în tenis”, a relatat Mircea Badea.
Ce spune Carmen Brumă despre suferinţa partenerului său de viaţă?
Carmen Brumă, partenera de viaţă a lui Mircea Badea, cu care are şi un băiat în vârstă de 6 ani, a vorbit şi ea despre această afecţiune.
“Mircea și-a descoperit o intoleranță la gluten. A trebuit să căutam alimente în care să nu existe gluten. Cei care au o astfel de problemă ar trebui să recurgă la alimente simple, naturale. Nu mănânci cremă de brânză, mănânci brânză telemea, nu mănânci un pui cu sos sau o salată cu sos, ci fără, ca să fii sănătos și să îți menții greutatea”, a spus Carmen Brumă.
Boala celiacă poate duce la o serie de complicații nutriționale extraintestinale, anemie, osteopenie/osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități, cum ar fi limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.
Boala celiacă reprezintă intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten. Aceasta afectează în special intestinul subțire, dar și alte organe, și mai poartă denumirea și de enteropatie glutenică. Este o afecțiune cronică destul de des întâlnită, dar greu de diagnosticat, ceea ce prezintă mari riscuri pentru pacienți.