Dräxlmaier își dezvoltă afacerea în România, investind peste 150 de milioane de euro până în 2018 într-un amplu proces de extindere. Lucrările de construcție din Hunedoara și Brașov au fost deja demarate, se arată într-un comunicat al companiei.

În Pitești va fi continuată activitatea în Centrul de Dezvoltare Inginerie și IT, producția în cadrul celei mai noi companii, în timp ce prima companie înființată ar putea fi închisă. Investiția în regiune va continua prin susținerea sistemului de învățământ dual, precum și a programului de internship și a celui de predare de cursuri inițiate în cadrul Universității Pitești, menționează comunicatul citat.

Dräxlmaier Group și-a anunțat planurile pentru trimestrele următoare din 2017, care presupun consolidarea dezvoltării sale în România. Compania va investi, până la finele anului, în special în dezvoltarea unităților de producție din Hunedoara și Brașov. În Hunedoara, suprafața fabricii actuale se va dubla practic, lucrările urmând să fie gata în 2017, iar în Brașov urmează ca, în perioada următoare, să înceapă activitatea de producție în a treia hală. În Timișoara, volumul de lucru este tot mai mare, la fel ca în Satu Mare, unde campania de recrutare demarată anul trecut este în plină desfășurare pentru a asigura forța de muncă necesară volumelor de lucru în creștere.

Până acum, compania a investit peste 500 milioane de euro în România, beneficiind de susținerea și implicarea unei echipe puternice de 15.000 de angajați.

Planurile companiei au fost aprobate de managementul Dräxlmaier Group în cadrul ultimei ședințe a Consiliului de Administrație și au fost discutate cu reprezentanții Blocului Național Sindical și cu cei ai sindicatului reprezentativ din cadrul fabricii din Pitești. Liderii sindicali au fost interesați în special de planurile de afaceri pentru locația Pitești. Aceste planuri includ intenția de restrângere a activității celei mai vechi fabrici Dräxlmaier din România, care ar putea să afecteze aproximativ 800 de persoane. În prezent, în Pitești lucrează peste 5.500 de angajați Dräxlmaier.

Angajații companiei Lisa DLR se află deja în șomaj tehnic de la finalul lunii februarie 2017, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. ”Situația este rezultatul unui cumul de factori: pe de-o parte, este vorba despre reducerea firească a comenzilor în cazul produselor al cărui ciclu de viață se apropie de final, iar pe de altă parte unul dintre principalii clienți a decis să-și mute producția în Mexic”, a declarat Bernd Schmitt, Director General Lisa Dräxlmaier Autopart. Ambii factori contribuie la reducerea numărului de comenzi pentru Lisa și, deși au fost făcute demersuri pentru a se încerca asigurarea de noi proiecte, acest lucru nu a fost posibil.

”Am luat act de decizia acționarului majoritar. Asta ne-a obligat să negociem și să găsim niște soluții, care înseamnă, pe termen scurt, un pachet de servicii suport și de asistență pentru lucrătorii care își vor pierde locurile de muncă, dar și despăgubiri financiare în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv. Ne vom asista oamenii, îi vom sprijini pentru a-și putea găsi noi locuri de muncă”, a declarat Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical.

Angajații afectați ar urma să primească între 10 și 12 salarii compensatorii, în funcție de vechimea în cadrul companiei și vor fi susținuți să se reintegreze cât mai repede pe piața muncii.

“Pentru noi este foarte importantă dezvoltarea în România, cu atât mai mult cu cât aici se află peste 20% din numărul total de angajați ai Grupului. Piața este foarte dinamică iar în relația cu clienții noștri avem nevoie de adaptare rapidă. Prin urmare, ne concentrăm planurile, astfel încât să le oferim un pachet de servicii optim: eficient, accesibil și produse la cele mai înalte standarde. În plus, în Pitești dezvoltăm activități de cercetare care asigură un mediu competitiv pentru specialiștii în IT și inginerie. Susținem generațiile viitoare prin implementarea sistemului de învățământ dual în toate regiunile în care ne desfășurăm activitatea în România, având deja peste 200 de tineri pe care îi pregătim pentru viitor”, a declarat Tobias Nickel, Director de Comunicare al Dräxlmaier Group.

În 2017, Dräxlmaier va pune accent în continuare pe dezvoltarea atelierelor-școală destinate elevilor de la școala profesională în regim dual. În acest moment, există deja două astfel de ateliere, în Brașov și Timișoara și sunt în proces de amenajare atelierele din Pitești, Satu Mare și Hunedoara. Acestea vor fi dotate cu echipamente și utilaje noi și performante. Compania se implică în dezvoltarea noilor generații de specialiști încă din 2012.

Dräxlmaier Group este un furnizor de componente auto cu sediul central în Germania, având peste 60 de locații în mai mult de 20 de țări. Compania are, în prezent, aproximativ 55.000 de angajați în întreaga lume.