La începutul anilor 90, scrie The Guardian, era o obişnuinţă ca premiile Nobel pentru economie să revină unuia sau altuia dintre teoreticienii pieţelor libere şi cercetărilor acestora cu privire la mecanismele „pieţelor pure”. De altfel, din 1968, de la debutul Nobelului pentru economie, susţinătorii teoriei „mâinii invizibile” care reglează pieţele au fost abonaţi la premii. De anul trecut, comitetul care acordă premiul pare să-şi fi schimbat radical opţiunile, ca efect al realităţii economice imediate, preferând să răsplătească economiştii care susţin implicarea activă a factorilor de decizie în economie.
Sargent şi colaboratorul său Sim, profesori de economie la New York University şi, respectiv, la Princeton, sunt autorii unor teorii cu privire la impactul politicilor băncilor centrale şi ale guvernelor asupra creşterii macroeconomice, explicând cum şi de ce funcţionează acestea. Ar putea însemna o victorie a social-democraţilor şi a teoriilor intervenţiei statului în economie, aceasta din urmă fiind una din temele principale care se discută în această perioadă. Criza financiară şi acum criza datoriilor, cu toate implicaţiile asupra sistemului bancar, reprezintă un eşec al pieţei libere care nu se poate auto-echilibra şi par a nu putea fi depăşite decât cu ajutorul statului şi a băncilor centrale.
Întrebat cum îşi va cheltui banii veniţi odată cu premiul, circa un milion de euro, Sargent a spus că pieţele financiare sunt prea volatile, aşa că va păstra banii în cash „pentru o vreme”. Totuşi, deşi ar fi avut o oportunitate ideală de a critica politicienii de dreapta pentru ezitările de a interveni, laureatul Nobel a spus că „Nu cred că cercetările şi metodele mele au vreo implicaţie directă şi simplă asupra situaţiei actuale, însă noi studii bazate pe cele ale noastre ar putea ajuta la depăşirea situaţiei”.
Dreapta pură pierde lupta pentru premiul Nobel
11 octombrie 2011, 09:29
Ultima modificare în 11 octombrie 2011, 12:29
Acordarea premiului Nobel pentru economie profesorilor Thomas Sargent şi Christopher Sims reprezintă încă o lovitură pentru susţinătorii capitalismului pur, teorie fundamentată pe liberatea absolută a pieţelor.
Etichete: nobel
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Steven van Groningen: „Incertitudinea este mare. Nu e mediul in care să te uiţi sa iei un credit”
- Ce şanse ai să scapi după ce ai «ţepuit» o bancă?
- Bancherii se „luptă” cu BNR pentru creditele de locuinţă
- EXCLUSIV-Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani: ”Autoritățile publice care întârzie să-și plătească datoriile către IMM-uri vor plăti și dobândă”
- Revolta mondială se extinde: Urmează țara la care nu te-ai fi gândit vreodată
- Moneda unei țări se prăbușește cu 60%. Președintele: În ţară nu e nicio criză!
- BNR decide astăzi soarta creditelor pentru persoane fizice. VEZI ce ar putea hotărî
- N-ați fi crezut: Anul acesta ne apucăm de o nouă autostradă
- Peste 26,6 milioane lei, cheltuiţi pentru înfrumuseţarea oraşului Drobeta Turnu Severin
- Reguli noi pe piața europenă de energie