Drept la replică solicitat de Ministerul Justiţiei cu privire la articolul cu titlul „În doi ani, justiţia va sta mai prost decât În prezent“, publicat în revista Capital, nr. 3, din 18 ianuarie 2007: Printr-o decizie pe care nu ne-o putem explica, redactorii articolului au decis să nu redea integral interviul pe care i l-au luat ministrului justiţiei, ci să facă o sinteză a acestuia, renunţând la părţi din răspunsuri. Titlul ales de cei doi redactori este ju
Drept la replică solicitat de Ministerul Justiţiei cu privire la articolul cu titlul „În doi ani, justiţia va sta mai prost decât În prezent“, publicat în revista Capital, nr. 3, din 18 ianuarie 2007:
Printr-o decizie pe care nu ne-o putem explica, redactorii articolului au decis să nu redea integral interviul pe care i l-au luat ministrului justiţiei, ci să facă o sinteză a acestuia, renunţând la părţi din răspunsuri. Titlul ales de cei doi redactori este jumătate dintr-o frază, care ar fi fost scoasă din context, şi dacă ar fi fost redată în întregime. „În doi ani, justiţia va sta mai prost decât în prezent“ se regăseşte în textul publicat de Capital astfel: „În structura actuală a CSM, cred că, în cel mult doi ani, justiţia va sta mai prost decât în prezent“. Dar fraza rostită de dna ministru este „În structura actuală, în doi ani de zile, după părerea mea, justiţia va sta mai prost decât astăzi, dacă se menţin, repet, actuala structură a CSM cu actualele practici“. În cadrul interviului, dna ministru a explicat şi ce înţelege prin „actuale practici“, explicaţii care nu se mai regăsesc integral în interviul publicat de Capital. Cei doi redactori şi-au permis să schimbe cuvinte şi chiar formulări din răspunsuri. Astfel, s-a ajuns la situaţii fără acoperire în realitate şi pe care ministrul justiţiei nu avea cum să le spună. Exemplu: „Aşadar, inspecţiile, managementul instanţelor şi parchetelor nu mai sunt la ministrul justiţiei, ci la CSM. Cred că CSM nu a dus justiţia spre schimbare, ci dimpotrivă, pentru că cei cinci-şase membri ai Consiliului reprezintă exact ceea ce vrem să schimbăm“, este ceea ce redactorii pretind că ar fi spus dna ministru. Modul în care a apărut acest text, printr-o gravă denaturare, arată că ministrul justiţiei nu ar şti câţi membri are CSM. Consiliul are 19 membri, „nu cei cinci-şase membri“. Transcrierea răspunsului dnei ministru este: „Deci, inspecţii pe cum merg procesele, pe cum se întâmplă lucrurile în sălile de judecată sau în Parchete, managementul instanţelor şi parchetelor, modul în care şefii îşi îndeplinesc atribuţiile, toate astea nu mai sunt la ministrul justiţiei. Sunt la CSM, care cred că în acest moment – mai ales prin câţiva membri, cinci, şase care reprezintă exact ceea ce vrem să schimbăm – nu a dus justiţia spre schimbare“. De altfel, ministrul justiţiei nu a spus în cadrul interviului că „Reforma în justiţie a mers prost“, ci a spus „Din punctul meu de vedere, reforma nu a mers înainte în acest domeniu, pentru că în acele instanţe unde rămân aceşti oameni, nu se vor schimba lucrurile.“ Un alt exemplu ar fi: în Capital a apărut „Nu stă în natura umană să iei o dată sau de două ori, ci să dai un tun mare.“, în timp ce dna ministru a spus „ în natura umană nu este să iei o dată 25 sau 300 euro, nu o faci o singură dată. O singură dată dai un tun mare.“
Marilena Constantinescu, purtător de cuvânt la Ministerul Justiţiei