DREPT LA REPLICĂ cu privire la articolul recent despre pesticidele cancerigene din vinul „Fetească Regală”, transmisă de Cramele Recaș S.R.L.

Referitor la articolul dvs., care a preluat articolul recent publicat pe data de 13 decembrie 2023, intitulat: „Vinul din România are cele mai multe pesticide.

Descoperire pe rafturile din magazinele britanice” („Articolul”), având în vedere că, în articolul respectiv (înlăturat între timp ca urmare a solicitărilor noastre de către Daily Mail), s-au făcut afirmații neadevărate cu privire la prezența pesticidelor în producția de vin, cu mențioarea expresă a Cramelor Recaș și a vinului nostru „Fetească Regală”, facem următoarele precizări în ideea de a clarifica situația și de a corecta unele neadevăruri semnificative din articol.

Astfel:

Vinul „Fetească Regală” nu a fost supus studiului:

Trebuie să subliniem, în primul rând, că Articolul conține mai mult neadevăruri referitoare la vinul nostru și la studiul guvernamental din Marea Britanie la care s-a făcut referire.

Contrar a ceea ce s-a afirmat, vinul „Fetească Regală”, prezentat în Articol, nu este același vin cu cel asupra căruia s-a făcut studiul precizat în Articol, și nu este vândut în supermarketurile sau
magazinele de retail din Marea Britanie. Vinul prezentat în studiu este complet diferit de „Fetească Regală”, având ingrediente și caracteristici distincte.

Reziduurile de pesticide:
Articolul a ridicat preocupări cu privire la reziduurile de pesticide din vinul nostru. Este esențial să clarificăm faptul că reziduurile de pesticide detectate în vinul nostru se încadrează pe deplin
în limitele legale stabilite de reglementările UE și standardele atât din Marea Britanie, cât și din România, aspecte confirmate de către laboratoarele externe de specialitate.

Cramele Recaș mențin protocoale riguroase de siguranță alimentară și ne conformăm celor mai înalte standarde din industrie pentru a asigura siguranța și calitatea produselor noastre.

Pan UK:
Articolul a citat Pan UK drept sursă de date dintr-un studiu guvernamental din Marea Britanie. Este important de menționat că Pan UK este o organizație de lobby finanțată de persoane cu interese în promovarea produselor organice și promovează o politică ostilă față de pesticide și fungicide și față de cei care le folosesc. În acest context, scopul și credibilitatea acestei organizații ar trebui să fie luat în considerare atunci când sunt evaluate informațiile prezentate.

Producția de vin natural:

Cramele Recaș este cel mai mare producător de vinuri naturale din UE, asumându-și un angajament ferm pentru practici organice și viticultură durabilă.

Cu toate acestea, producem și vinuri de consum curent, care necesită utilizarea responsabilă a pesticidelor, situație în care aplicăm măsuri stricte de siguranță în utilizarea lor.

Vinurile organice și substanțele chimice toxice:

Articolul susține că vinurile organice nu se bazează pe substanțe chimice toxice. Cu toate că cultivarea organică a strugurilor presupune evitarea substanțelor chimice sintetice, se folosesc și substanțe precum sulfat de cupru și tratamente cu sulf, care pot deveni toxice în cazul unei utilizări excesive.

În concluzie, recunoaștem importanța publicării unor informații corecte și adevărate. Însă, neveridicitatea și afirmațiile eronate din Articolul recent au dus iremediabil la o înțelegere, prin excelență, eronată a mesajului și la crearea de prejudicii materiale și reputaționale.

De asemenea, reafirmăm crezul nostru față de transparență, siguranță alimentară și sustenabilitatea mediului în producția noastră de vin.

Aceste principii sunt întotdeauna la baza tuturor operațiunilor noastre și definesc angajamentul față de consumatorii noștri și față de
mediul înconjurător.

În ceea ce privește siguranța alimentară, menținem standarde și proceduri stricte pentru a ne asigura că fiecare sticlă de vin pe care o producem respectă cele mai riguroase criterii în materie, respectiv că poate fi consumată în condiții de deplină siguranță.