Când va fi trecut dreptul la avort în Constituție

Dreptul femeilor la avort ar putea apărea în Constituția Franței în 2024. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat duminică, 29 octombrie 2023, că Guvernul de la Paris va înainta un proiect de text celei mai înalte instanțe administrative din Franța în cursul săptămânii viitoare pentru a face constituțional dreptul femeilor la avort.

În 2024, dreptul femeilor de a alege avortul va deveni ireversibil. Un mesaj universal de solidaritate pentru toate femeile care astăzi văd acest drept încălcat: Franța va grava în Constituția sa libertatea femeilor de a recurge la avort”, a scris președintele Franței pe contul său de Twitter pe data de 8 Martie 2023, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Femeii.

Postarea sa a fost făcută în contextul în care Guvernul SUA a anulat, anul trecut, drepturile femeilor la avort.

Revizuirea Constituției Franței este un proces laborios, ce necesită fie un referendum, fie aprobarea a cel puțin trei cincimi din ambele camere ale Parlamentului de la Paris. Pentru a evita un referendum, Guvernul de la Paris și-a prezentat propriul proiect de lege, ceea ce înseamnă că președintele Franței poate convoca un congres special al ambelor camere la Palatul Versailles.

Parlamentul UE condamnă hotărârea din SUA privind avortul

La rândul său, Parlamentul UE a condamnat încetarea protecției constituționale a avortului în SUA și a cerut ca astfel de garanții să fie incluse în Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Printr-un vot de 324 PRO – 155 CONTRA și 38 de abțineri, legislatorii europeni au adoptat o rezoluție care a cristalizat furia manifestată în multe dintre cele 27 de țări membre ale UE, de când Curtea Supremă a SUA a pronunțat hotărârea privind avortul.

„Ne învață o lecție: drepturile omului ale femeilor și fetelor nu pot fi niciodată considerate ca fiind de la sine înțelese și trebuie să luptăm mereu pentru a le apăra”, a declarat politicianul suedez Helene Fritzon, care este vicepreședinte al unei alianțe parlamentare a socialiștilor și democraților.

Subliniind temerile că mișcările anti-avort s-ar putea extinde în Europa, unii legislatori europeni au spus că doresc să vadă adoptarea unor măsuri de protecție la nivelul UE.

„Statele Unite au arătat în mod clar de ce trebuie să folosim toate instrumentele disponibile pentru a proteja dreptul la avort în Uniunea Europeană”, a zis, la rândul său, Stéphane Séjourné, președintele grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European.

Rezoluția solicită națiunilor membre să adauge la Carta Drepturilor Fundamentale o frază care să spună: „Orice persoană are dreptul la avort legal și în condiții de siguranță”.