Polițiștii condamnați penal ar putea rămâne fără dreptul la pensie

Se pierde dreptul la pensie! Luni, deputatul Andrei Lupu a înregistrat o propunere legislativă privind modificarea Legii pensiilor militare de stat.

Potrivit acestui proiect de lege se propune eliminarea drepturilor de pensie de serviciu pentru militari, polițiști, jandarmi și funcționari publici cu statut special care au fost condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau încălcări grave în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Deputatul Reper Andrei Lupu consideră că a acorda astfel de beneficii acestei categorii de persoane este imoral. El argumentează că acești oameni au încălcat legea deși sunt angajați să o apere.

Deputatul susține că nimeni nu contestă importanța respectului față de militari și polițiști onești, care își îndeplinesc datoria în conformitate cu legea.

Cu toate acestea, potrivit lui, este esențial ca orice încălcare a legii să fie sancționată ferm și fără întârziere.

El susține că sesizarea imediată a unor comportamente imorale este un gest crucial de care societatea are nevoie.

„Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, iar situația devine cu cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea.

În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme și că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie și să primească sume considerabile mai mari decât concetățenii lor.

Un caz special este cel al instituțiile de forță ale statului, care în teorie ar trebuie să lucreze pentru a genera siguranță și încredere pentru cetățenii României.

Îmi este imposibil să mai înțeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii și ordinea publică ajung să fie condamnați penal, iar după executarea pedepsei, primesc aceleași pensii crescute.

Nu zice nimeni să nu respectăm militarii și polițiștii de bună-credință, care își fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancționate dur și imediat pentru că sesizarea imediată a unei situații imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”, a declarat deputatul Reper.

Statistică alarmantă din partea Direcției Generale Anticorupție a MAI

Conform comunicatului, care se bazează pe datele furnizate de Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în doar anul 2021, peste 176 de lucrători ai M.A.I. au fost identificați ca suspecți în diferite cazuri.

Cel mai recent astfel de caz a avut loc la data de 29 ianuarie 2024. Șase polițiști de frontieră au primit condamnări definitive pentru infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

„În 2022, numărul lucrătorilor M.A.I. declarați suspecți a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, șase polițiști de frontieră au fost condamnați definitiv pentru luare de mită în formă continuată.

De asemenea, trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, precum și Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cuprind deja dispoziții similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistrații care au fost condamnați definitiv a unor infracțiuni de corupție sau de serviciu”, potrivit aceluiași comunicat de presă.