Drepturile angajaților! În România, angajatorii sunt obligați prin lege să le asigure condiții speciale de muncă angajaților pe timp de caniculă. Cum și de când se aplică legea?
Condiții speciale de muncă pe timp de caniculă
Angajatorii din România sunt obligați prin lege să le ofere condiții speciale de muncă angajaților în perioadele de caniculă. Canicula extrem de dificilă și periculoasă pentru cei care desfășoară activități în aer liber. De aceea, angajatorii sunt obligați să reducă intensitatea și volumul muncii, să asigure ventilația adecvată la locul de muncă și să ofere perioade de odihnă în zone umbrite.
Totodată, ei trebuie să furnizeze apă în cantități suficiente, între 2 litri și 4 litri pe zi, pentru fiecare angajat. În cazul în care respectarea acestor condiții nu este fezabilă, angajatorii sunt obligați să ajusteze programul de lucru, eventual împărțindu-l în două părți distincte: înainte de ora 11:00 și după ora 17:00.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menţionate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu Art. 6 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, transmit cei de la Inspecţia Muncii.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus, poate fi sancţionată, acolo unde este cazul, de către inspectorii de muncă, cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.
Cod Portocaliu de caniculă în 16 judeţe şi în Capitală
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de tip Cod Portocaliu pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, valabilă în data de miercuri, 19 iunie 2024, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și în municipiul București.
Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, cu temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă, situându-se între 33 și 37 de grade Celsius. În aceste zone, va exista caniculă și disconfort termic accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Noaptea se vor înregistra temperaturi tropicale, în jur de 20 de grade Celsius.
În zilele următoare, valul de căldură va persista pe o mare parte din teritoriul țării, menținând un disconfort termic accentuat.
În regiunile montane, este de așteptat o ușoară încălzire pe parcursul zilei, cu soare predominant. Totuși, spre seară se prevăd apariții de nori, iar local în unele zone ar putea cădea ploi slabe și izolate. Pe litoral, ziua va fi deosebit de plăcută, cu temperaturi ce vor atinge 28 de grade Celsius pe plajă. Apa mării va avea până la 23 de grade Celsius, oferind condiții excelente pentru baie și relaxare.
Cod Galben de condiții meteorologice periculoase
A fost emisă și o avertizare meteo de tip Cod Galben pentru condiții meteorologice periculoase, valabilă în data de miercuri, 19 iunie 2024, în următoarele zone: Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, precum și în zona continentală a județelor Tulcea și Constanța.
În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, se vor înregistra temperaturi maxime între 32 și 35 de grade Celsius. Local, vor fi condiții de caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, determinând un disconfort termic ridicat.