Veşti despre salariile câştigate în instanţă de către profesori.
Banii obţinuţi în instanţă de profesori vor fi plătiţi de stat, eşalonat, timp de 5 ani
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce urmează să fie adoptat în ședința de Guvern de astăzi, 14 aprilie, cadrele didactice îşi vor primi drepturile salarile câştigate în justiţie în următorii cinci ani, eşalonat.
Este vorba despre sumele acordate de Justiție pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
În anul în curs, profesorii se vor alege cu numai 5% din aceste drepturi salariale. Asta va însemna un impact financiar asupra bugetului de stat de peste 60 de milioane de lei.
Proiectul de act normativ prevede că plăţile vor fi efectuate eşalonat, în termen de cinci ani de zile, de la bugetul de stat, potrivit Evenimentul Zilei.
Dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au provocat interpretări diferite, precizează proiectul de Ordonanţă de Urgenţă al Guvernului.
Pentru o serie de drepturi prevăzute de actul normativ, în favoarea persoanelor didactice, s-a ajuns la acțiuni în justiție. Cea mai mare parte au fost soluționate în favoarea favoarea reclamanților, iar statul trebuie să facă aceste plăți stabilite de judecători.
Sumele vor fi actualizate cu indicele de inflație. Care este calendarul complet al plăţilor?
Guvernul României afirmă că sumele de bani pentru plata diferențelor de drepturi salariale vor fi actualizate cu indicele de inflație.
Ministerul Educaţiei se va ocupa de plăţi, de la bugetul de stat. Plăţile se vor efectua eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.
Pentru anul 2022, plata drepturilor salariale se va face într-o singură tranşă, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, respectiv până la data de 30 iunie.
Iată calendarul complet privind plata salariilor câştigate în instanţă de profesori:
- în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale.
- în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale.
- în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale.
- în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale.
- în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.