Inca inainte de lansarea oficiala a Zapp, se raspandise in targ zvonul ca noul terminal iti ofera posibilitatea de a naviga pe Internet, de a trimite mail-uri si de a realiza legaturi mai sigure si mai stabile, datorita tehnologiei CDMA (Acces Multiplu prin Diviziune in Cod) in banda de 450 Mhz. Curiosi sa vedem de ce este in stare noua tehnologie, am mers la centrul Zapp de pe Calea Dorobantilor, pentru a testa telefonul Hyundai H-100.Tentatia pe care o simti atunci cand atingi pentru prima dat
Inca inainte de lansarea oficiala a Zapp, se raspandise in targ zvonul ca noul terminal iti ofera posibilitatea de a naviga pe Internet, de a trimite mail-uri si de a realiza legaturi mai sigure si mai stabile, datorita tehnologiei CDMA (Acces Multiplu prin Diviziune in Cod) in banda de 450 Mhz. Curiosi sa vedem de ce este in stare noua tehnologie, am mers la centrul Zapp de pe Calea Dorobantilor, pentru a testa telefonul Hyundai H-100.
Tentatia pe care o simti atunci cand atingi pentru prima data telefonul „minune” e sa apesi tasta web, situata imediat sub ecran. In doar doua secunde s-a deschis Web Browser-ul Microsoft Explorer 3.0 si am intrat pe Net. Obisnuit cu tastatura generoasa a PC-ului, am „batut” destul de anevoios adresa unui cunoscut portal romanesc: www.rol.ro. Cu putintica rabdare, care poate insemna unu – doua minute, am vazut incarcandu-se home-page-ul portalului. Nu se vede ca pe calculatorul de la birou, dar macar ai acces la pagina site-ului in format HTML. In privinta calitatii imaginilor de pe Internet, acestea sunt afisate alb-negru si reduse la scara. Browser-ul Explorer 3.0 suporta imagini in format gif, jpeg, gif animat sau bitmap. Insa serviciul Zapp este creat mai mult pentru transmisiile de date decat pentru cele de imagini. Cine vrea sa vada Internetul asa cum s-a obisnuit pe computer, in cazul in care se afla in deplasare, n-are decat sa conecteze telefonul la un laptop. De fapt, aceasta este varianta ideala de utilizare a telefonului Hyundai H-100. Ideala pentru un om de afaceri care circula mult prin tara si vrea sa acceseze Net-ul din fotoliul confortabil al automobilului, pentru a se informa sau pentru a primi si trimite mail-uri.
Nici cu PC-ul sau portabilul conectat insa rata de transfer nu este stralucita. Conectand telefonul la un PC, cu un cablu serial care permite o rata maxima de transfer de 115,2 Kb/s (cei 153 Kb/s fiind disponibili cu port USB), am navigat cu doar 1,2 KB/s, (echivalentul a 9,6 Kb/s). Aceasta viteza a fost verificata in cazul transferului unui fisier comprimat. O rata de transfer aproximativ egala am obtinut si cand am descarcat de pe Mp3.com fisierul muzical „Naughty Little Girl” – in „greutate” de 626 KB. Rata de transfer, deocamdata mai redusa decat maximul realizabil (153 Kb/s), este pusa de cei de la Telemobil pe seama numarului ridicat de utilizatori simultani, urmand ca retelei sa-i fie aduse imbunatatiri.
Dar sa nu pretindem unei conexiuni wireless aceleasi performante ca uneia clasice. Totusi, in ceea ce priveste transferul de date, noua tehnologie CDMA promite mai mult si poate mai mult decat „vechiul” GSM.
Pe portalul propriu, navigarea este rapida si comoda
Accesand tasta 1 din meniul principal al browser-ului am intrat in pagina Zappmobile, putand sa-mi configurez informatiile de care aveam nevoie in momentul respectiv: starea vremii in Bucuresti, programul de pe TVR1, cursul dolarului fata de leu, horoscopul pentru zodia Fecioarei, precum si diverse locatii de petrecere a timpului liber. Aceeasi configuratie se poate face de pe PC, accesand portalul Zappmobile.ro. De asemenea, fiecare abonat va primi un cont de mail gratuit cu capacitate maxima de stocare de 2 MB pentru pachetele de voce standard. Suplimentarea capacitatii casutei de mail este de un dolar pentru fiecare 5MB aditionali.
Merita precizat faptul ca transferul de date este incurajat prin tarifarea in functie de volumul de date transferat, nu de timpul stat la telefon.
Concret, cu 3 dolari (in cazul in care nu se doreste si achizitionarea unui pachet suplimentar de date), se poate transfera 1 MB – echivalentul a 200 de mail-uri, 800 pagini WAP, 100 de pagini web sau chiar o carte intreaga, precum „Trilogia Fundatiei” a lui Isaac Asimov.
In orice caz, parafrazand sloganul deja celebru „Zapp Mobile, Expect More”, pentru perioada imediat urmatoare chiar ne asteptam la mai mult din partea noului serviciu Zapp.
Avantaje
1. Serviciile de date se tarifeaza in functie de volumul de informatii transferat, nu de timpul stat la telefon;
2. Telefonul mobil poate fi folosit usor ca modem pentru un alt terminal (laptop sau palmtop).
3. Transmisiile de date si voce cu
spectru imprastiat (CDMA) sunt mai greu de interceptat. Cele 4,4 mii de miliarde de coduri si protocoale
pentru Internet HTTPS (SSL3.0)
permit rularea in siguranta a unor aplicatii de comert electronic.
4. Posibilitatea de a rula pagini in format HTML, intr-o varianta – e adevarat condensata – insa mult mai complexa decat in cazul WAP.
5. Posibilitatea de a-ti configura pe
portalul propriu (www.zappmobile.ro)
exact tipul de informatii de care ai nevoie (vreme, hoteluri, restaurante, curs valutar etc.).
Dezavantaje
1. Deocamdata, rata de transfer este redusa in conditii de trafic intens.
2. Navigarea pe web de pe telefonul mobil, in lipsa unui alt accesoriu (laptop sau tastatura
portabila, care va fi disponibila in curand), este destul de dificila din cauza interfetei de introducere
a datelor (tastatura) si a dimensiunilor reduse ale ecranului.
3. Nivel de stabilitate a legaturilor inca perfectibil. Tocmai din cauza ca serviciul este la inceput, cand inca
i se aduc imbunatatiri, prima factura pentru transferul de date este gratuita.
4. Arie de acoperire deocamdata redusa. Accesul este posibil in special in Transilvania si pe linia Brasov-Ploiesti-Bucuresti-Constanta.