Unul din patru tineri din Danemarca, Italia și Spania au răpuns că le-ar fi ușor sau foarte ușor să obțină heroina sau cocaină  în 24 de ore. și tinerii irlandezi, portughezi sau britanici au răspuns că le-ar fi ușor să obțină aceste droguri grele. Deși a avut ce mai mică rată a disponibilității pentru droguri grele, Cehia a ieșit campioană la marijuana și cannabis. 75% dintre tinerii cehi au răspuns că le-ar fi foarte ușor să obțină aceste droguri în 24 de ore, mai mulți decât în Olanda (69%), unde cannabis-ul este vândut legal, în unele cafenele.
Unul din patru tineri europeni a încercat marijuana. 87% dintre tinerii români cred că ar trebui legalizat consumul de marijuana, mai mulți decât în Olanda (33%). Cei mai mulți tineri europeni cred că heroina și cocaina ar trebui să fie considerate ilegale, însă unul din doi spun că consumul ocazional de cocaină nu prezintă un risc mare.
Aproape toți tinerii au afirmat că le-ar fi foarte ușor să cumpere alcool, chiar dacă nu sunt majori.
Sondajul a vizat și consumul drogurilor sintetice legale, denumite și etnobotaice. Peste 90% dintre tinerii din Uniunea Europeană au afirmat că nu au consumat niciodată. Datele Comisiei sunt însă îngrijorătoare: aceste produse se înmulțesc, iar pe piață apar anual 41 de noi tipuri de etnobotanice.
La unele dintre ele, riscurile asupra sănătății nu au fost dovedite, însă comisarul europeam pentru justiție, Viviane Reding, a declarat război total acestor substanțe.
Guvernul polonez a adus în discuție închiderea magazinelor de droguri legale, iar Franța a interzis anumite substanțe. În România încă se încearcă închiderea acestor magazine. Conform unei statistici a Ministerului Administrației și Internelor (MAI), numai 104 "magazine de vise" în care se vând etnobotanice mai funcționeaza, în prezent,la nivelul intregii țări, față de 373, câte erau înregistrate în 2010.